Stránky

24. června 2019

Slunéčko nebo mandelinka?

Letos jsem ještě snad nenašla na záhoně slimáka (správně je to plzák španělský), zato se na zahradě vyskytuje ohromné množství mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata).

Nejdřív jsem pruhované nadělení pozorovala trochu s nostalgií, přece jenom už je to pár desítek let, co byl "americký brouk" populární. Po revoluci se tak nějak stáhl do pozadí:-)


V každém případě letos mu podmínky zřejmě opravdu přejí. Při sběru brouků a larev jsem si ale na okolních rostlinách všimla většího množství slunéček (sedmitečných - Coccinella septempunctata, i slunéček východních - Harmonia axyridis). Při pozornější prohlídce sbíraného hmyzu mě napadlo, jak asi vypadají larvy slunéček a jestli se nechystám zničit i tento (alespoň v případě slunéčka sedmitečného) užitečný hmyz. Hned první rychlé progooglování mi dalo za pravdu: kukly slunéčka se larvám mandelinky bramborové nápadně podobají a záměna je víc než možná. Při případném sběru mandelinek třeba v okolí záhonu s bramborami se tedy vyplatí dávat si dobrý pozor.

Slunéčko sedmitečné neboli beruška


Slunéčko sedmitečné je velmi užitečný hmyz. A to nemluvím o tom, jak je krásný! A taky kouzelný: víte, že když vám beruška odstartuje z prstu k nebi, můžete si něco přát?

Dravé larvy slunéčka jsou požehnáním pro zahradníky, živí se totiž mšicemi, kterých je vždycky všude dost a bývá oříšek se jich účinně zbavit. Larva (tmavá na fotkách vlevo) se vylíhne ze žlutých drobných vajíček nakladených nejčastěji na spodu listů. Berušky je chytře kladou hlavně tam, kde je dost potravy. Larva se v pravý čas zakuklí (prostřední fotka), aby se z ní následně vylíhl dospělý jedinec. Právě kukla se hodně podobá larvě mandelinky. Zásadní rozdíl? Nepohybuje se a neokusuje listy.

Slunéčko východní 

Kromě naší staré známé berušky sedmitečné (která je sama o sobě druhem dost proměnlivým), případně dvoutečné, jsou čím dál víc vidět trochu odlišná slunéčka, s různým počtem teček, a často také v jiných, dokonce i inverzních barvách. Slunéčko východní je u nás nepůvodní druh. Toto slunéčko se velmi rychle množí, a bohužel naše původní slunéčka z přírody vytlačuje...

 Jen doufám, že jsem ho i jako laik zachytila správně a na fotce vlevo je opravdu slunéčko východní:-)


Zde je moc pěkně vidět dokonalá proměna slunéčka do nejmenšího detailu ...

Žádné komentáře:

Okomentovat