Stránky

26. července 2019

Cínie neboli ostálka lepá


Cinie neboli ostálky (Zinnia elegans) jsou jedny z mála letniček, kterým jsem ochotná odpustit, že téměř vůbec nevoní:-)
Už několikátý rok si je předpěstovávám a v druhé půlce května, když už opravdu nehrozí mrazíky, je vysazuji na záhony. Cínie je fantastická letnička k řezu: ve váze dlouho vydrží a hlavně kvete po celou sezonu, často až do přelomu září a října. Kvete v barvách od bílé, smetanové, přes odstíny žluté, oranžové, po růžovou, červenou a fialovou. Uvádí se, že ve škále barev cinií chybí pouze modrá. Květy mohou být jednoduché, poloplné i plné, podobné kopretinám nebo jiřinkám, prostě každý si přijde na své.

Pokud cíniím vyhovují podmínky: rostou v humózní zemině a mají dostatek sluníčka, rostliny jsou až metr vysoké a docela mohutné. Pro co nejlepší kompaktní tvar je důležité mladou rostlinu zaštípnout, aby se začala rozvětvovat a nabídla co nejvíc květů.

Letos kromě běžné směsi zkouším ještě následující speciality:

 

1 komentář:

  1. Miluju cínie, předpěstovávat jsem je nikdy nezkoušela, ale letos to hodlám vyzkoušet. Vždycky jsem vysévala přímo na záhon, ale není to ono.

    OdpovědětVymazat