Stránky

18. dubna 2019

Zahrada jako hmyzí ozdravovna


Kdy jste naposledy viděli třepetat se modráska? Nebo potkali bzučícího čmeláka? Čím dál častěji čteme o úbytku rostlinných i živočišnuých druhů, který  zároveň v reálu pozorujeme na každém kroku... A přitom ze zahrady nebo balkonu se dá mizejícím druhům lehce a naprosto zdarma vytvořit taková malá improvizovaná ozdravovna.

Na popularitě nejvíc získávají "sympatičtí" a užiteční živočichové, stejně důležití jsou ale i ti oškliví, nebo ti člověkem považovaní za škůdce (tohle slovo bychom snad měli zcela vymazat z našeho slovníku): namátkou ropuchy, sršně, zmije nebo kůrovec. A přitom ti všichni mají v přírodě své nezastupitelné místo a podílí se na přirozené rovnováze.

Pojďme jejich záchraně pomoci i na své zahradě nebo balkoně!

Detailní návod bude následovat, zatím mrkněte třeba na můj článek v Lidovkách...

2 komentáře:

  1. Dobrý den, máte ty hmyzí domečky vyzkoušené a odporozované? Vedly jsme debatu, zda vůbec mohou vedle sebe tak blízko sousedit různé druhy? To se dá asi vyřešit jen jedním druhem výplně. A pak ještě, zda to může být "krmítko pro ptáky"? Zatím jsem moc článků o provozu nenašla.
    Děkuji a přeji hezký den. Renata

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Renato. Mám zkušenost jen s těmi malými domečky, mám je už zhruba třetím rokem, jak na balkoně, tak na zahradě. Nastěhoval se mi vždy jen jeden druh: do vyvrtaných otvorů ve špalku a do rákosových stébel. Jsou to samotářky, která si "zacementovávají" vchod do hnízda (jedna z nich je na fotce). Každý rok se vracejí ve větším počtu, letos už to kolem domečku pěkně bzučí:-) Nevím, které druhy spolu mohou a které nemohou sousedit, to bohužel neporadím. Nicméně k otázce ohledně ptáků: hmyzí domek jim jako krmítko velmi často slouží, proto se taky doporučuje překrýt přední stranu ochranným pletivem, aby nemohli vytahovat šišky, rákosy a další materiál a hmyz vyzobávat... Anita

    OdpovědětVymazat