Stránky

31. května 2018

Louka plná pivoněk


Pivoňky... Nadýchané bambule v nádherných pastelových i zářivých barvách, které můžeme obdivovat obvykle na přelomu května a června. A ta vůně! Být hmyzem, ponořím se právě mezi okvětní plátky pivoněk:-)

Letos, vzhledem k neobvyklému a velmi teplému jaru, už je teď na konci května většina pivoněk odkvetlých. Nám, milovníkům těchto nádherných trvalek, nezbývá tedy, než čekat znovu na jaro...

Pivoňky patří do čeledi pivoňkovité (Paeoniaceae) s jediným rodem Paeonia, do kterého se počítají zhruba tři desítky druhů a nesčetně odrůd. Základní rozdělení vypadá takto:
  • pivoňky bylinné: u nás v Evropě se odedávna vyskytovaly zejména plané bylinné pivoňky nebo zahradní odrůdy pivoňky lékařské. Z Číny pak od 19. století připutovaly plnokvěté čínské pivoňky a započala éra šlechtění s fantastickými výsledky.
  • pivoňky dřevité: se do Evropy dostaly z Číny zhruba před dvěmi sty lety. Poté následovaly ještě dřevité pivoňky japonské, a podobně, jako u pivoněk bylinných, ke slovu se dostali šlechtitelé, kterým pod rukama rozkvetly dřevité pivoňky nejrůznějších barev a tvarů.
Chcete-li vidět spoustu rozkvetlých pivoněk pohromadě a nebo prozkoumat i méně známé odrůdy, naplánujte si výlet do Botanické zahrady v pražské Troji. Od roku 2011 je zde zpřístupněna Pivoňková louka, kde můžete strávit kocháním se, přičicháváním, rozplýváním se nad krásou a fotografováním dlouhé hodiny:-)

Tady je malá ochutnávka:

 

Žádné komentáře:

Okomentovat