Stránky

16. září 2015

Do podzimních salátů ...


Letos jsem se rozhodla, že při protrhávání příliš hustých výsevů opravdu nebudu nic vyhazovat, ale vytržené rostlinky použiju třeba do pomazánek nebo salátů.

Mají celkem příjemnou chuť: na obrázku jsou rostliny ředkvičky (Raphanus sativus) a lehce štiplavá roketa setá (Diplotaxis tenuifolia). Žluté kvítky jsou z rokety, kterou jsem vysela už na jaře, nesklidila a ona tím pádem přes léto vykvetla - mají podobnou chuť jako lístky.

No a oranžovou barvu zastupuje samozřejmě měsíček lékařský (Calendula officinalis). Z něho tedy používám jenom nepatrné množství okvětních lístků na okrasu (abych byla přesná, ony to ve skutečnosti jsou okrajovité jazykovité květy - to, co vnímáme jako jeden květ, je totiž celé složené květenství). V každém případě jsem měsíčku zatím na chuť moc nepřišla, je na můj vkus docela hořký. V salátu se ale vyjímá skvěle:-)

2 komentáře:

  1. A to já jsem doteď kvítka rokety odstřihovala (ale na omluvu -dávala jsem si je aspoň do vázičky), to je hned půjdu ochutnat. Letos se mi překvapivě rozrostla tak, jako snad žádný jiný rok.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Lucie - obecně tyhle brukvovité mají celkem chutné květy. Jinak ne, že bych je konzumovala ve velkém, spíš vždycky jednou za čas nějaký ten kvítek uštípnu:-) Konkrétně roketa se mi ale krásně vysemeňuje sama od sebe už pár let, takže ji nechávám kvést, jak se jí zachce.

    OdpovědětVymazat