Stránky

6. září 2015

Co v září s prázdným záhonem...

Na konci léta hodně záhonů nebo balkonových nádob zeje prázdnotou a přitom by se čas do prvních mrazíků dal docela dobře využít: pokud na volnou plochu vysejeme některou z dlouhodenních rostlin s krátkou vegetační dobou.

Jde o rostliny, které při dlouhých dnech vybíhají do květu, zatímco my potřebujeme ke konzumaci docela jiné jejich části: typicky jde o ředkvičky nebo o salát. Existují už sice i vyšlechtěné celoroční odrůdy, nicméně obvykle je vyséváme na jaře, nebo právě na podzim. S úrodou pak můžeme počítat v řádu několika týdnů.

Na obrázku jsou moje letošní podzimní ředkvičky jedenáct dní po výsevu. Vysévat se teď dá třeba špenát, mangold, listový salát, roketa, klidně i červená řepa nebo hrášek. Ty sice samozřejmě nestačí před zimou plně dorůst, proč je ale nesklidit a nezkonzumovat ve fázi křehké a velmi chutné baby zeleniny, tedy v podobě mladých rostlin nebo výhonků. Se svou lehce štiplavou jemnou chutí ostatně skončí na talíři i přebytečné rostlinky vyfocených ředkviček, vytrhané při jednocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat