12. srpna 2014

Hruška Nashi

Vypadá jako jablko a chutná jako hruška. Malým křehkým žlutavým plodům se říká asijská hruška, někdy taky hruška nashi. Občas je vídám v obchodě, proti případnému otlačení po jedné vložené do ochranných obalů, ale teď jsem je poprvé viděla zrát na stromě v našich podmínkách.

Pyrus pyrifolia, původem z Dálného východu, se pěstuje podobně jako naše jabloně či hrušně, daří se jim na slunci i v polostínu, preferují závětří a jsou plně mrazuvzdorné. K opylování potřebují buďto další odrůdu, nebo postačí i některé naše hrušně.

Několik už téměř zralých plodů jsem dostala k ochutnání. Je třeba hruštičky sníst rychle, nebo je po rozkrojení pokapat citronem, podobně jako třeba avokádo totiž hrozně rychle hnědnou. Pro moje chuťové pohárky jsou možná trochu nevýrazné a mdlé (ostatně i hrušky a jablka mám radši aromatičtější a kyselé), ale možná, že jde jen o zvyk...

Žádné komentáře:

Okomentovat