Stránky

18. srpna 2014

Ostálka lepá

Tuhle barevnou kytku asi znáte pod názvem cínie, oficiálně se jmenuje ostálka lepá (Zinnia elegans). Vždycky, když čtu články nebo knihy o rostlinách vhodných k řezu, doporučují právě cínii. Tak jsem si jich na svůj záhonek k řezu taky pár vysázela (a předtím předpěstovala).
Byla jsem k nim od začátku dost skeptická, poslední roky mám radši jemnější, přírodnější barvy,  a tak mi cínie přišla taková malinko cirkusová.

Teď se jí ale v duchu omlouvám, nakonec mě opravdu příjemně překvapila. Nejen, že se na mém naprosto neudržovaném a zarostlém květinovém záhonku rostliny nenechaly udusit plevelem a slimáci se jich ani nedotkli, ale ještě se krásně větví a kvetou. Mají cukrkandlové barvy a jsou k sežrání:-)

6 komentářů:

  1. Mě vždycky strašně štve, že je to letnička, ale mám je moc ráda. Jen jsem ještě nikdy neměla růžovou... Díky za blog, ráda si čtu. :-) (Petra, spolužačka z gymplu :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Petro, jeee, to je bezva, že čteš můj blog:-) Teď jsem se proklikala až k tobě na Baby Café, musím to taky pořádně prostudovat... Moc fajn večer, Anita

      Vymazat
  2. Dobrý den, já se zase propracovávám k jiřinám. Vždycky mi připadaly až příliš dokonalé. Ale letos se mi pomalu začaly líbit, ty kulovité. Tak snad nakonec nějakou pastelově růžovou zkusím. Psaly jsme si tu před časem o mátě. Vůbec jsem nevěděla, že mátu peprnou nelze ze semen pěstovat. Jak uvádí Semo, peprná je prý sterilní a netvoří semena, lze jen řízkovat. Proto to co firma nabízí je nějaká máta hybrida. Ta mi taky neroste a řízky máty peprné se začaly nějak divně šklebit, tak nevím co s tím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, to jsem taky nevěděla, že máta peprná má sterilní semínka. V každém případě mně se stonkové řízky už celkem dobře zakořenily, dám brzo na blog fotku. Co to přesně znamená, že se řízky začaly šklebit - neobrážejí a nerostou?

      Vymazat
    2. Rostou, ale dost se vytahují a pak jsou příliš tenké a teď navíc zeslábly, pár spodních listů uschlo. Dala jsem tedy květináč ven, tam to hodně zmoklo... Asi zkusím nové řízky.

      Vymazat
    3. Dano přemýšlela jsem, co může být s tou mátou za problém, ale opravdu netuším. Možná fakt zkuste nové řízky. Často pomůže rostlinu hodně sestřihnout, zrovna máta by mohla obrazit, je to takový nezmar, ale těžko říct...

      Vymazat