Stránky

27. dubna 2014

Bazalky není nikdy dost...


Bazalka je nepostradatelná bylinka. Ze všech, které si pěstuju v nádobách na balkoně, používám nejčastěji právě ji. Takový rozmarýn nebo tymián krásně vypadají a voní, ale oproti bazalce je konzumuju naprosto minimálně.

Nejlepší je mít rovnou několik rostlin a často je zaštipovat. Zaštipovaná bazalka nejde tak rychle do květu a navíc krásně košatí. Loni jsem měla klasickou bazalku Genovese, červenou, drobnolistou a pak bazalku ´Siam Queen´ vhodnou do thajské kuchyně (to je ta na obrázku vpravo). Letos se chystám ještě na citronovou, skořicovou a možná zkusím i kadeřavou.
A to nemluvím o indické bazalce, která je na rozdíl od té klasické, kterou známe my, vytrvalá a ve své domovině je považována za posvátnou.
Bazalky prostě není nikdy dost.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, jsem na tom stejně. Moje známá má obrovskou spotřebu rozmarýny, tak jí má osázenou skoro celou zahradu. Do všeho ji nasekanou sype. Párkrát jsem to zkusila, ale pro mě to teda není. Tou kadeřavou myslíte Lettuce Leaf? Párkrát jsem svazek koupila na rynku a je moc dobrá. Taky ji letos chci ještě zaset. Chtěla jsem se ještě zeptat při jaké výšce zaštipujete, 15cm?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, jojo, myslím tu bazalku Lettuce leaf. Přesně, jak říkáte, některé bylinky jsou krásné, ale v podstatě s nimi nevařím, kdežto bazalku mám otrhanou hned:-)
    Jinak já zaštipuju tak nějak průběžně, prostě během léta otrhávám vrcholky, kde jsou lístky nejmladší a nejchutnějsí.

    OdpovědětVymazat