Stránky

31. března 2014

Krásná krásenka


Krásenka zpeřená (Cosmos bipinnatus) je letnička, která k nám připutovala z Ameriky. V dobrých podmínkách vyroste až metr a půl vysoká a neúnavně kvete bílými, růžovými či červenými květy se žlutými středy, od června až do pozdního podzimu. Půvabně vypadají krásenky v letních kyticích ve váze, kde vydrží i týden.

Péči nevyžadují krásenky téměř žádnou, nejsou náročné na výživu, jen v suchých obdobích je třeba jim dodat více vláhy. Dají se pěstovat i v nádobách na balkonech a terasách.

Krásenky se můžou vysévat od druhé poloviny dubna přímo na záhon, nebo je lze jednoduše právě teď předpěstovat doma na okně - a od včerejška už  doufám klíčí i na mém parapetu.

5 komentářů:

  1. Dobrý den, taky jsem si je zasela doma. Nikdy jsem je nepěstovala. Jsou velice krásné, těším se, až je přesadím na záhon, jsem zvědavá, jak budou barevné. Máte krásný blog.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Já krásenky pěstuju už několik let, jsou opravdu ultra nenáročné, rostou skoro samy a bohatě kvetou. Tak ať Vám taky dělají na zahradě letos radost!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem se Vás ještě zeptat, jak vysoké je míváte. Klíčí opravdu výborně, tak už přemýšlím o umístění.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, krásenky vyrostou metr určitě, pokud máte "nakrmenou" zeminu třeba kompostem, není pro ně problém vyrůst i metr a půl a vytvořit veliké, košaté křoví.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji. Jéje. :-) Tak to půjdou k plotu.

    OdpovědětVymazat