Stránky

1. dubna 2014

Když rozkvetou slivoně

 

Tak a jaro je oficiálně tady a to už i na druhém konci světa. V Japonsku probíhá "hanami" čili "obdivné pozorování květů", v tomto případě květů sakur (a někde také švestek). Ty totiž v Zemi vycházejícího slunce právě vykvétají. Vlna sakurových květů začíná koncem března, pokračuje během dubna a v některých severnějších oblastech Japonska přichází až začátkem května.

To, co s rozkvětem sakur nastává, přivádí běžného Středoevropana v úžas:  než všechno to narůžovělé pápěří během několika málo dnů opadá, přesunou se Japonci pod slivoňové větve, obdivují jejich krásu a pořádají pikniky.
Sakurám se podřizuje dokonce i předpověď počasí, mapka s daty kvetení na jaře 2014 je pro případné zájemce k dispozici ZDE...

Na fotkách jsou sakury, které vykvetly před pár lety v parku v německém Berchtesgadenu, v Japonsku jsem nikdy nebyla. Zatím:-) I když proč jezdit tak daleko - mám pocit, že sakura byla hodně oblíbená v 70. a 80. letech a vysazovala se zejména u škol a na místech nové výstavby (alespoň tam, kde to znám), takže si svoje soukromé malé české "hanami" můžeme užít skoro na každém sídlišti.

Takhle docela zábavně se z lásky k sakurám kolem roku 1000 vyznala dvorní dáma Izumi Šikibu:

Říkají, že jsem do větru
A není divu
vždyť celým srdcem lnu
k sakurám rozkvetlým
jen na chvilku

 (báseň je z knihy Rostlina jako symbol v čínské a japonské kultuře, Grada).

Žádné komentáře:

Okomentovat