Stránky

9. ledna 2020

Sny v papírových sáčcích


Už je to zase tady. Leden, a spolu s ním pravidelně se vracející semínková horečka:-) Letos bych se už po několikáte chtěla věnovat letničkám k řezu. Ač se zdá být nabídka v tuzemsku obrovská, při bližším zkoumání zjistíte, že to taková sláva není.

Například: ráda bych letos vyzkoušela hedvábné jednoleté máky a voňavé hrachory. Tedy takové rostliny, které běžně v květinářství nekoupíte, jsou totiž velmi křehké a moc nevydrží. No a teď si zkuste projít nabídku osiva těchto dvou letniček u běžných firem... Chce to hledat a také nebát se objednat si vysněná semínka třeba ze zahraničí.

Loni jsem poprvé vyzkoušela objednat si semínka ze Spojených států, konkrétně od Floret Farm. Tahle americká rodinná květinová farma je mezi pěstiteli a milovníky květin už skoro legendou. Mají krásně zpracované webové stránky, plné nejrůznějších návodů a rad k pěstování, vydali nádhernou knížku a spravují také rozsáhlý eshop. Objednávky pro nás z ČR ale nemusí být jednoduché. Například jsem loni na jaře zjistila, že semínka máků si objednat nelze (ačkoliv okrasný, je to přeci jenom stále mák, potenciální zdroj opia). To bylo první zklamání, za které ovšem Erin z Floret Farm opravdu nemohla. No a druhým problémem se ukázalo být i samotné dodání sáčků s ostatním, "bezpečným" osivem ze zámoří. Šlo zhruba o hrachory, astry, cinie a divokou mrkev. Procedura proclení byla opravdu dlouhá, plná vyplňování formulářů a telefonátů. Nakonec jsem s dost velkou přirážkou svou zásilku obdržela. Jejich knížka je báječná! Spolu s loňskými semínky z Floret Farm je vyfocená na obrázku nahoře. Letos si už na objednávku ze zámoří netroufám a tak jsem vyzkoušela pro změnu britskou Sarah Raven.

To ale samozřejmě neznamená, že v tuzemsku nic zajímavého nenajdete! Doporučuji stránku Seju a sklízím, kterou provozuje havířovská zahradnice Jana Pospíšková z minifarmy Řezanka. Objevíte tam moc hezké kousky. Hlízy jiřinek jsem si v předstihu objednala u květinové farmy Loukykvět, která sídlí v Mšenských Žehrovicích u Kladna. Zasílají přirozeně až na jaře po přezimování a nabídka na nádherně zpracovaném webu je skutečně bohatá.

A nikterak nezatracuji ani konvenční obchody, dobré zkušenosti mám třeba i se semínky z Lidlu. Ale ať už semínka nakoupíte kdekoliv, určitě vám přinesou hodně radosti!

Moje letošní objednávky (pro případnou inspiraci):

Sarah Raven:

Seju a sklízím:
sluncovka 'Appleblossom'

mák 'Pandora'
koukol

pakmín 'Green Mist'

měsíček 'Snow Princess'

monarda citrónová

paprska

  
Loukykvět:
Jiřina Café Au Lait

Jiřina Hamari Gold
Jiřina Wine Eyed Jill
Jiřina Vassio Megos

Žádné komentáře:

Okomentovat