

Dostavivší se odborník na staré a krajové odrůdy identifikoval i moje dvě donesená jablka, čímž mi udělal velkou radost - ukázalo se, že jde o odrůdy ´Wealthy´ (pocházející ze starého stromu ze zanedbané zahrady v Českém středohoří) a ´Bernské růžové´ (původ: velmi starý strom u roubenky v Lužických horách).
A navíc jsem poprvé v životě ochutnala plody z jeřábu oskeruše (Sorbus domestica). Pravda, na první pokus nemůžu říct, že by mě zrovna oslnily, nicméně chuť je to velmi zajímavá.
Samotné oskeruše jsou v mnohém unikátní: píše se o nich, že jsou nejmohutnějšími ovocnými stromy a jejich dřevo je nejtěžší ze všech dřevin v Evropě. Zdá se, že se jim daří převážně tam, kde vinné révě: na jihovýchodě Moravy a právě v Českém středohoří. Vyrábí se z nich ceněná oskerušová pálenka, kterou bych moc ráda někdy taky ochutnala:-)
Jé, to je parádní akce. Já na svoji příležitost ochutnat oskeruše musím ještě počkat, až bude synek starší a někam dál se s ním dostanu :-)
OdpovědětVymazatTyhle akce jsou bezva. A trošku starší děti je taky ocení, i když je fakt, že ochutnávali hlavně dospělí :-)
OdpovědětVymazat