Stránky

30. září 2014

Slézová růže pro příští rok

Tak, moje předpěstovaná černá slézová růže neboli topolovka růžová (Alcea rosea) už je nějakou dobu zasazená na záhonu.

Jak už jsem  na blogu psala, je to dvouletka, kterou na začátku prázdnin vysejeme, potom přepícháme a se začátkem školního roku přesadíme na zahradu.
Vypadá to jako dost pracná záležitost, mám ale zkušenost, že pokud mají slézové růže alespoň trochu vhodné stanoviště (teplejší, slunné místo), v podstatě se z nich stanou trvalky.


Bez problémů se vysemeňují samy a rostou a kvetou naprosto bez zásahu zahradníka. Příští léto se tedy můžu těšit na skoro dvoumetrové kvetoucí obry:-)

Kromě toho, že je nenáročná a krásná, je topolovka navíc také léčivá. Prospěšný by měl být slizovitý kořen a také květ (a právě ten černý nejvíc), fungují na kašel a nejrůznější záněty.

Jsem vážně ráda, že slézová růže je jednou z těch babičkovských rostlin, které dneska zase získávají mezi zahradníky na popularitě. Zkoušela jsem si v létě předpěstovat ještě diviznu, ale letos bez úspěchu. Nevzešla ani jedna...

2 komentáře:

  1. Taky jsem si ji předpěstovala a nedávno vysadila. Snad přezimuje, těším se až vyroste a pokvete. Nikdy jsem tak vysoké květiny nepěstovala, tak mám v plánu příští rok taky diviznu a ještě červenou slunečnici, na tu jsem velmi zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky doufám, že mi přezimuje. V sousedním mezibloku rostou už pár let skoro na divoko, před pár dny je dokonce posekali i s trávníkem, a stejně vždycky na jaře obrazí. Ta červená slunečnice je dobrý tip, taky jí příští rok zkusím!

    OdpovědětVymazat