Stránky

11. června 2014

Slimáci

Já vím, ve skutečnosti nejde o slimáky, ale o plzáky španělské. Jenomže označení slimák se tak nějak víc vžilo, takže o nich budu i nadále psát jako o slimácích:-)
Ta troska na obrázku, to byl původně afrikán, podobně dopadly veškeré bazalky, které jsem nasázela mezi rajčata a slimáci se úspěšně prokusují také velkými listy zelí. Naopak netknutá  zůstala tykev, ze salátů roketa i polníček, fazole, brutnák a zmíněná rajčata.
Je tedy pravda, že jsem žádné velké protislimáčí opatření letos neudělala, jen jsem podél záhonů položila dřevěná prkna, pod která se plzáci stahují a já je čas od času sesbírám a zlikviduju (přestřihnutím vejpůl).

Spoušť, která po nich zůstává, mě samozřejmě rozčilovala, dokud jsem si nepřečetla úvahu populární mladé britské zahradnice Alys Fowler o tom, že slimákům je třeba dát šanci a zkusit se na ně podívat i z odlišného úhlu. Jsou to podle ní totiž takoví zahradní popeláři, kteří sbírají odpad a eliminují slabé jedince. No, rozhodně mě to přimělo se nad slimáky a jejich úlohou zamyslet zase trochu jinak ...

Jak se Alys Fowler naučila mít ráda slimáky si můžete přečíst tady ...

3 komentáře:

  1. Já jsem to četla a bylo by hezké, kdyby to tak bylo. Ale moje čerstvě vysazené ohlodané sazenice patizonu nejsou přece žádný odpad. Třapatku nachovou okousali až k zemi. Naopak bych řekla, že odpadu se slimáci ani nedotknou.

    OdpovědětVymazat
  2. Po pravdě řečeno mám s tímhle přístupem ke slimákům taky problém:-) Zlikvidovali mi určitě polovinu sazenic. Ale v rámci plurality názorů je to minimálně zajímavé, v Anglii často prší, určitě je tam vlhčí klima, než u nás, takže bych předpokládala, že tam budou slimáci nepřátelé číslo jedna...

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě ano. Ale možná prostě zvlčili, zapomněli na původní poslání a odpad už je nezajímá. Když můžou mít čerstvou zeleninu.. Hodně toho okoušou i mravenci. S těmi mám teď velký problém.

    OdpovědětVymazat