Stránky

4. května 2014

Česká květina

Možná, že brzo začneme při nákupu květin běžně vídat tuto značku. Značka Česká květina by měla garantovat, že rostlina, která je takto označená, byla většinu své vegetační doby pěstovaná na českém území a českými květináři.

Říkáte si, že to přece není potřeba?  Představte si, že například většina řezaných květin, nabízených v našich květinářstvích, je vyprodukovaná v zemích subsaharské Afriky, Latinské Ameriky a jihovýchodní Asie a za jejich nádherou se skrývají děsné sociální a zdravotní podmínky místních obyvatel. Největšími producenty jsou Keňa, Kolumbie, Ekvádor a Zimbabve. Následně procházejí květiny obřími květinovými burzami v Holandsku a pak jsou distribuovány do dalších zemí.
Jak se na tom všem nepodílet? Buď si kupovat "fair trade" certifikované květiny, nebo doufat, že zmíněná bezvadná aktivita nevyšumí do ztracena a značka Česká květina se brzo rozšíří. Logo používá zatím 8 pěstitelských firem a zhruba stejný počet má o ně zažádáno.

Více informací naleznete na FB stránce České květiny ....

2 komentáře:

  1. Díky za tohle info. Bohužel ten trh vědomě podporuji v zimě. Od jara do podzimu tak nějak přirozeně už dávno nosím kvítí ze zahrady nebo z louky. Tady na malém městě toho sice jen tak nedočkáme, ale začnu se ptát. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Terezo, já taky kupuju řezané kytky a podporuji tím pádem tenhle nefér trh. Je to těžké, člověk těžko odolá. Důležité je, že o tom vůbec přemýšlíme, už to je podle mého krok správným směrem... Anita

    OdpovědětVymazat