Stránky

4. dubna 2014

Není mrkev jako mrkev


Mrkev obecná (Daucus carota) je pomalu nejběžnější zelenina, kterou konzumujeme. Na obrázku je mrkev ´Rondo´, která mi úspěšně (po dlouhém klíčení, kterým je mrkev proslulá), vyrostla loni v květináči.

Řeknete si - obyčejná mrkev... Počátky pěstování mrkve jsou ale tak trochu zahaleny tajemstvím. Běžně se pěstovala mrkev divoká, ze které se používala hlavně semínka pro léčebné účely. První zmínky o pěstování mrkve pro kořen se datují do doby zhruba před tisíci lety na území dnešního Afghánistánu. Později se dostala přes severní Afriku do Španělska a od 16. století se rozšířila do celé Evropy. Jak tehdejší mrkev vypadala? Byla fialová, bílá nebo žlutá. Postupem času začala dominovat barva oranžová, jakou známe dnes, genetické výzkumy ukazují, že se vyvinula z mrkve žluté.
Chcete-li mrkev pěstovat, jako doprovodné rostliny se k mrkvi doporučují pažitka, rozmarýn nebo šalvěj, hodí se i cibule - odpuzují totiž pochmurnatku mrkvovou (Psila rosae), malou muškou, jejíž larvy vyhlodávají do mrkve chodbičky.

Já jsem si každopádně letos koupila semínka fialové "pramrkve", uvidíme, jak poroste.

Pozor, Britové mrkvi věnovali dokonce vlastní muzeum - na jeho webových stránkách najdete další zajímavé informace: Muzeum mrkve

Žádné komentáře:

Okomentovat