Stránky

11. února 2014

Olympijské kytice

Na letošních zimních olympijských hrách v Soči medailisté všech disciplín ihned po dokončení závodu nastupují na takzvanou Flower ceremony, na medaile a oficiální ceremonii si pak musí nějakou dobu počkat. Vytvořit takový olympijský pugét je celkem věda, kytice je většinou vázaná z květin, které mají pro danou zemi nebo region symbolický význam a některé země si potrpí i na to, aby šlo o rostliny z domácích zdrojů (na tom si dali záležet třeba v Londýně v létě 2012).

Samotná sočská olympijská kytice je složená z barev, které symbolizují Krasnodarský region.

Žlutý zlatobýl byl vybrán pro svou nádhernou barvu a také pro známé léčivé účinky. Zelené a bílé chryzantémy reprezentují kontrast údolí, zelených luk a bílých štítů hor tyčících se podél pobřeží Černého moře.

Vavřín pak symbolizuje vítězství a vyjadřuje přirozenou vřelost a pohostinnost obyvatelů Kavkazu. A poslední, ale ne nejméně důležitou zařazenou rostlinou je eukalyptus, který přináší historické konotace: byl v Soči totiž vysázen, aby pomohl vysušit bažinatá území.

Já tam tedy vidím ještě modrofialovou barvu (jako by to byla fialová statice), o té však oficiální text mlčí:-)


Bližší fotografii olympijské kytice se mi najít nepodařilo, přikládám tedy obrázek naší rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Zdroj fotografie: www.lidovky.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat