3. února 2014

Jedlý plevel v zimě



Pokud jste někdy něco pěstovali, s žabincem ptačincem (Stellaria media) jste se určitě setkali. Na obdělávaných, na dusík bohatých půdách je jako doma a je považován za jeden z nejúpornějších plevelů - rychle se totiž vysemeňuje a roste prakticky celý rok.  

Rostlinka, kterou nejlépe poznáte podle lodyhy s jednou řadou chloupků po celé délce, vegetuje často i na zasněžených záhonech a mizí jen za silných mrazů. Díky této nezdolnosti nabízí i v zimních měsících téměř nepřetržitý přísun křehké zelené natě, plné vitamínů a zdraví prospěšných látek.
Nať ptačince, natrhaná nejlépe před rozkvětem, se dá používat jako známá řeřicha, můžete ji nasekat do pomazánek, nebo přidat do salátů a míchaných vajíček, dá se z ní vyrobit třeba pesto.

Mladé výhonky mají jemně oříškovou chuť.

2 komentáře:

  1. A já ho vytrhávám z květináčů bez užitku. Letos tedy půjde na talíř;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je opravdu docela dobrý:-) Já jinak ty jedlé květy a divoké rostliny nekonzumuju zrovna často, ale zrovna ptačinec je celkem chutný. A hlavně je k dispozici skoro celý rok.

    OdpovědětVymazat