Stránky

31. srpna 2020

Čínské astry - hvězdy pozdního léta

Léto se pomalu přehouplo do své druhé poloviny a na letničkových záhonech postupně předávají dokvétající cínie a krásenky pomyslnou vládu hvězdám pozdního léta: čínským astrám.

Pokud chcete s astrami příští sezonu začít, naprosto vám postačí dva pytlíky toho nejobyčejnějšího osiva: doporučuji jedny jehlicovité a jedny pivoňkokvěté. Kdo chce nějakou specialitu, měl by se poohlédnout po zahraničních e-shopech. Já jsem si takhle objednala odrůdy ´Tower Chamois Apricot´ a ´Valkyrie Pink´, obě dvě jsou vyfocené pod tímto článkem, a je to skutečná nádhera.

Dříve nesmírně populární letní astry dnes aby člověk na zahrádkách hledal lupou. Abych jim tedy pomohla navrátit ztracenou oblibu, publikuji zde svůj článek, který vyšel loni v Lidových novinách. Úvodní fotka je letošní, focená v posledních srpnových dnech. Astry zase kvetou jako o život a jsou naprosto nepřekonatelné...

Z Číny do Paříže

O oblibě čínských neboli letních aster (Callistephus chinensis) mezi pěstiteli svědčí především rozmanitost jejich nabídky. Od chvíle, kdy se poprvé objevily v Evropě, se jejich vzhled mnohokrát proměnil a dnes jsou k dispozici v nepřeberné škále velikostí, barev i tvarů květu. Jak sám název napovídá, pravlastí těchto aster je Čína a Japonsko. První čínské astry vykvetly pro potěchu Evropanů v Paříži kolem roku 1730. Dovezl je podle dostupných zdrojů francouzský misionář Pierre d´Incarville. který je následně věnoval řediteli zahrady Jardin des plantes. Šlo tehdy o semínka rostlin, které vypadaly asi jako naše kopretiny nebo sedmikrásky, nicméně v následných dvou stoletích se díky rozsáhlému šlechtění objevily astry v neuvěřitelně odlišných podobách. Vybere si každý, vždyť čínské astry mohou vypadat třeba jako kopretiny, pivoňky nebo chryzantémy. Krásu těchto letniček potvrzuje i jejich latinský název, který pochází ze spojení řeckých slov kallos, což znamená krásný, a stephos, tedy věnec.

Květina pro libovolný vkus a použití

Je škoda, že tato v našich podmínkách dříve naprosto běžná rostlina, která rozkvétala v prvních podzimních dnech ve velkém množství v předzahrádkách i na záhonech v zahrádkářských koloniích, je dnes poněkud na ústupu. Od pěstování čínských aster možná odrazuje i představa, že jde o květiny křiklavých a nevkusných barev, to však již dávno neplatí. Sáhnout můžeme po čínských astrách plnokvětých, pomponkovitých, sasankovitých, k dispozici jsou pivoňkovité či jehlicovité, milovníci rarit se mohou poohlédnout po takzvaných pštrosích pérech (ve tvaru rozčepýřené bambule s dlouhými jazykovitými květy se stočenými konci). Výrazně se rozšířila rovněž barevná škála. Ta je dnes skutečně úctyhodná, najdeme astry kvetoucí nejen bíle, růžově, modře a fialově, ale také červeně, žlutě, a dokonce i v oranžových odstínech. U některých odrůd jsou květní úbory (květ astry je ve skutečnosti úborem tvořeným jazykovými a trubkovitými květy) také dvoubarevné. Rostliny jsou velmi variabilní i co se týká výšky, která se u čínských aster pohybuje mezi dvaceti centimetry až jedním metrem. Hodí se tedy do nádob, do květinových směsí, k řezu i jako obruba záhonů.

Na záhon po zmrzlých

Překážkou při pěstování může být také fakt, že čínské astry je nutné zhruba koncem března předpěstovat: ven na záhon se tyto choulostivé květiny mohou vysazovat až v druhé polovině května. Potřebují slunné stanoviště, dostatek vláhy a lehkou, výživnou půdu. Pozor na pěstování aster na stanovištích po lilkovitých rostlinách: odborníci uvádí, že podobně jako při hnojení čerstvým hnojem zde hrozí těmto letničkám napadení houbami rodu Fusarium, které je pro rostliny naprosto fatální. Při pěstování čínských aster bychom na jednom stanovišti měli dodržet zhruba pětiletý odstup, aby měla půda dostatek času si odpočinout.

Skvělá k řezu

Ještě nedávno na sklonku prázdnin nabízeli čínské astry levně ve svazečcích na každé druhé tržnici, dnes aby je v květinářstvích pohledal. Jen málokoho tedy potěší plná náruč aster, jak o ní zpívala Marie Rottrová ve známé písni datující do roku 1984. Přitom jako květina k řezu je čínská astra doslova nepřekonatelná. Nejlépe je řezat letní astry které jsou již téměř plně rozvinuté, pokud důkladně očistíme stonky od listů a pravidelně měníme vodu ve váze, vydrží v dobré kondici déle než týden.

Astry jehlicovité ´Valkyrie Pink´
Běžná směs jehlicovitých aster
V bandasce jsou astry ´Tower Chamois Apricot´a jedna ´Valkyrie Pink´.

Žádné komentáře:

Okomentovat