Stránky

1. prosince 2015

Žlabatka růžová

Tenhle zvláštní útvar na šípkovém keři mě už v dětství fascinoval. Neobvyklá chundelatá kulička, která je na větvi jakoby omylem. Určitě k něčemu slouží, ale k čemu?

Když jsem na ni letos zase narazila, začala jsem hledat podrobnosti a vida! Je to hálka, tedy speciální ubytování pro larvy žlabatky růžové. Žlabatka růžová je taková malá vosička (odborníci prominou:-) s neuvěřitelnými schopnostmi:dokáže přinutit rostlinu, aby pro její děti sama postavila úkryt.

Jak to žlabatka dělá? Naklade vajíčka pomocí kladélka přímo do rostlinného pletiva. Vybírá si chytře pletivo meristematické, tedy to, kde se buňky umí nejrychleji dělit. Přítomnost larvy pak nutí rostlinu se bránit a způsobené rány hojit: vytváří tedy hojivé pletivo, změť jakýchsi drobných lístků.

Ale nejsou to lístky ledajaké: larva totiž dokáže dodnes nespecifikovaným způsobem změnit genetickou informaci rostliny tak, aby vytvořila nové výrůstky přesně ve tvaru, v jakém je žlabatčí potomek potřebuje.

vnitřek hálky, zdroj: svabblog.wordpress.com
Na podzim koule zaschne a přes zimu larvy výborně chrání. Ty se pak na jaře zakuklí a následně vylíhnou.

Ve středověku věřili, že má tahle kulička kouzelnou moc a používali ji také k léčebným účelům. Kdo ví, jak to s jejími schopnostmi uzdravovat opravdu je, v každém případě celý ten popsaný proces se za zázrak podle mě bez nadsázky považovat dá.

Neskutečně detailní článek o životě žlabatky růžové najdou zájemci zde ...

Žádné komentáře:

Okomentovat