Tak se pomalu blíží doba sklizně mého prvního česneku.
Nedávno jsem byla poučena, že když začne česnek vyhánět květenství, mají se odstranit. Asi aby rostlina neinvestovala zbytečně energii do tvorby semen na úkor podzemní části, o kterou nám právě jde.
Takže jsem všechna květenství poctivě vylámala.
Co mě tedy překvapilo, byla jejich chuť! Kam se hrabe zelená cibulka. Navíc můj česnek se nachází na vyprahlém, nikdy nezalévaném stanovišti. Bez jakéhokoliv rozmazlování se musel poprat s podmínkami a výsledkem je taková koncentrace silic, že se zelená nať nedala kvůli pálivosti ani pozřít:-)
Na stránkách www.k-cesnek.cz, které jsou absolutní "must" pro všechny pěstitele česneku, píšou, že "paličáky se sklízejí v době, když jim zbývá pět dužnatých listů - mohou být i žluté." Ten můj paličák je odrůda Bjetin, která se sklízí v prvních červencových dnech. Takže už to má za pár...
Ty česnekové výhonky vypadají zajímavě. Já po nich pokukuji od té doby, co posílal tři recepty pan Cuketka: http://www.cuketka.cz/1702/, ale ještě jsem je nesehnala... a bojím se, že by byly moc štiplavé. V pěstování česneku se vůbec nevyznám, ale líbilo se mi, že je pan Marek z Potravinových zahrad nevylamoval úplně všechny a nějak podle těch, které zůstaly, poznával, že jsou česneky tak akorát ke sklizni. No, mne vlastně nejvíc pobavila ta fotografie, jak se na jeho poli těch pár nevylomených tyčilo jako majáky: http://www.potravinovezahrady.cz/cesnek-kuchynsky/
OdpovědětVymazatVida vida, to je zajímavý postřeh, že se několik květů může nechat a pak podle nich určit dobu, kdy se mají česneky sklízet... Příští rok to tak udělám! Jinak ty moje výhonky opravdu štiplavé byly, ale jinak docela chutné. V nějakém menším množstvi nebo třeba v nějaké pomazánce by byly určitě moc dobré...
OdpovědětVymazat