Stránky

5. listopadu 2014

Tulipány v nádobě


Každý rok je obdivuji v časopisech nebo na nejrůznějších blozích - záplavy květů tulipánů kvetoucích v nádobách. Letos jdu do toho taky. To by bylo, aby v dubnu všichni sousedi nezírali... A kvetoucí nádobu si budu moct přesouvat z místa na místo, podle toho, kde budu zrovna sedět nebo kam uvidím:-) Tak, konec teorie, přichází praxe.

Zakoupila jsem si 15 cibulek tulipánu Triumph s názvem purple Eve´s. Následně jsem ho podle názvu nikde na internetu nedohledala, takže fialovo-růžová barva není zaručena:-) Měl by kvést v březnu až dubnu.

Jak na to? Nádobu (s děravým dnem) zaplníte vrstvičkou kamínků nebo hrubého písku - to je drenáž pro odvádění přebytečné vody. Pak doplňtě standardní zeminou.
Cibulky se sází zhruba 10 cm hluboko, pravidlo zní, sázet je do hloubky asi 3x větší, než je jejich průměr. Necháváte-li nádobu na zahradě, raději jí před prvními mrazíky zakopejte do země (na jaře ji zase vytáhnete:-), na terase ji obalte nějakou textilií a postavte na kousek polystyrenu (izolace).
Teď, když mám hotovo si říkám, že jsem mohla nakombinovat plno barev, jestli to takhle nebude trochu fádní...

Pokud - stejně jako já - tak trochu tápete, jaké barvy či odrůdy sesadit, aby kvetly ve stejnou dobu a ladily, doporučuji pro inspiraci anglické stránky Sarah Raven - konkrétně tahle kombinace je úchvatná... 

A nás Ćechy navíc potěší, že si proslulá britská zahradnice vybrala do svého aranžmá tulipán Havran od českého šlechtitele ing. Václavíka.

4 komentáře:

  1. Zakopat nádobu s cibulovinami do země, to je parádní nápad! Přemýšlela jsem, jak jinak je pěstovat, než v půdě, a tohle je báječné. Jen to letos už nestihnu vyzkoušet, tak snad příští rok :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky - určitě jsem si to někde přečetla, jen už nevím, kde to bylo... Na jaře uvidíme, jestli to byl dobrý nápad:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já letos experimentuji s vánočními narciskami. Zasadíte, cibule nahoře, dáte ven a 6 týdnů před vánoci, dáte dovnitř. Za 6 týdnů by měly rozkvést drobnými květy, několik kusů na stvolu: http://lukon-bulbs.eu/vanocni-narcisy Jsem na to velmi zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  4. Dano, to musíte dát vědět (tady nebo u Vás na blogu), jak to s narciskami dopadlo, jestli se vánoční experiment podařil a vykvetly načas!

    OdpovědětVymazat