Stránky

30. listopadu 2014

Není brambořík jako brambořík

Letos před Vánocemi jsem si koupila brambořík. Ani nevím proč, obvykle si v tuhle dobu kupuju vánoční hvězdu, ale asi to chtělo změnu:-)

Hned jak jsem si ho přinesla domů, vzpomněla jsem si na dovolenou na Korsice před několika lety a hned jsem začala hledat mezi fotkami - brambořík volně rostoucí v korsických horách (fotka vlevo s nafialovělými květy).
 A nedalo mi to oba bramboříky neporovnat.

Ten korsický divoce rostoucí zřejmě bude brambořík břečťanolistý (Cyclamen hederifolium), který se pěstuje i u nás, především jako skalnička. Hrnkový vánoční brambořík je brambořík perský (Cyclamen persicum).

A jak to udělat, aby mi ten pokojový růžový co nejdéle vydržel kvést? To jsem si hned dohledala na Googlu:

- chce to častou zálivku, nejlépe do misky (přitom pozor na případné přelití, brambořík nemá rád ani rosení na listy). 

- teplota v místnosti by měla být spíš nižší, zhruba kolem 15 stupňů Celsia. Toho v bytě asi nedocílím, tak rostlinu alespoň postavím na severní nebo východní okno do nějaké chladnější místnosti, třeba do ložnice.

A zajímavost na konec: brambořík se používá také jako řezaná kytka do vázy. To mě nikdy nenapadlo, že bych si trhala do vázy pokojové rostliny... Ale vlastně proč ne?

3 komentáře:

  1. Taky zrovna myslím na bramboříky. Už na podzim jsem si koupila mini bramboříky pod strom. Líbí se mi, když kvetou pod stromy v lese. Mám je pod višní a pořád krásně kvetou, jsou to droboučké růžové květy, stonky mají snad jen 5-6 cm. Květin do stínu, které by se mi líbily moc není, tak je chci namnožit. A koupila jsem si semínka, mají se zaset právě teď, tak snad porostou. Jsem poslední dobou na setí nějaká levá :-), před časem jsem zasela levanduli korunkatou a když už rostlinky měly 4 lístky, všechny uhynuly. Asi jsem je přelila.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Dano, já jsem právě u nás venku brambořík ještě neviděla, tak mě překvapilo, když jsem o nich hledala informace, že se dají pěstovat taky normálně na zahradě. Musí to být nádhera, když kvetou pod stromem.
    Jinak já mám se setím letos podobnou zkušenost. Kromě těch úplně nejjednodušších letniček nebo salátu jsem větší úspěchy nezaznamenala (nejvíc mě dostal ten propadák s předpěstováváním verbeny argentinské:-) Anita

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem bramboříky viděla v jednom tv pořadu, kde jich byly v lese pod stromy snad stovky, na základě toho jsem hledala v zahradnictvích a koupila jsem si několik rostlinek. Pořád ještě kvetou a měly by i brzy z jara.

    OdpovědětVymazat