Stránky

12. října 2014

Množení bylinných pivoněk


Pokud máte stejně jako já rádi pivoňky - v tomto případě čínské (Paeonia lactiflora), tak právě teď je nejlepší čas pro jejich vysazování.

Můžete si sazenici koupit v hobbymarketu (tam seženete nejspíš rostlinu z Holandska), nebo v zahradnictví (lepší varianta, vzhledem k tomu, že to bude spíš v Česku vypěstovaná rostlina a bude tudíž vhodnější pro naše podmínky) nebo si odkopnout kousek z rozrostlého trsu od sousedů (to je nejlepší varianta, jelikož půjde o rostlinu plně adaptovanou na lokalitu, kde ji hodláte pěstovat).

Já jsem si jednu pivoňku koupila v zahradnictví (narůžovělá s nádechem do žluta Paeonia lactiflora ´Sorbet´) a druhou jsem si nechala odkopnout ze zahrady u rodičů (světle růžová, odrůdu neznám).

Postup: rýčkem jednoduše oddělit část trsu, řekněme třetinu. Rostlinu vytáhneme ze země, čistým a ostrým nožem zakrátíme nejtlustší kořeny (rány by se měly dezinfikovat, což jsem neudělala). Na okopnuté části by měl být nějaký ten pupen.

Teď už stačí zasadit pivoňku na vybrané místo a zalít. Pozor na hloubku sázení: pupeny by měly být těsně pod povrchem. Hnojení jsem vynechala. Na první zimu rostlinu nejspíš přikryju, třeba chvojím. Bylinné pivoňky nemají přesazování rády, takže se může stát, že si na kvetení budu muset počkat. Doufám, že ne moc dlouho:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat