17. dubna 2014

Rebarbora


Rebarbora, jinak zvaná také reveň (Rheum rhabarbarum). Co byste řekli, je to zelenina nebo ovoce? Já ji tedy považovala za zeleninu, ovšem jen do doby, než jsem si přečetla ve Wikipedii, že byla v roce 1947 v USA soudem určena jako ovoce:-) Tehdy šlo zejména o stanovení cel a nejrůznějších poplatků na její dovoz.
Vytrvalá rebarbora vypadá trochu jako lopuch. Pochutnat si na čerstvých dužnatých řapících můžeme právě teď, sklizeň končí zhruba kolem letního slunovratu 21. června.
Její kyselá chuť jí zajišťuje skalní příznivce, ale také odpůrce. Kyselost ustupuje při vaření, stejně se ale většinou pokrmy z rebarbory doslazují. Já si z dětství pamatuju převážně rebarborové koláče s drobenkou, ale objevila jsem i recepty na marmeládu nebo sirup. Tak hurá na rebarboru!

Žádné komentáře:

Okomentovat