10. března 2014

Fialky


Violka vonná (Viola odorata) letos kvete díky teplému počasí už teď začátkem března. Sytě modrofialové kvítky opojně voní a jsou navíc také jedlé. Nejčastěji se krystalizují v cukru nebo se z nich vyrábí voňavý sirup.

Postup při krystalizování květů: 
- vyšlehá se jeden bílek do konzistence sněhu
- kvítek fialky se uchopí za stopku a namočí do vyšlehaného bílku
- poté se pocukruje co nejjemnějším cukrem
- následně se kvítek položí na savý papír a nechá schnout
- papír s připravenými kvítky se na 24 hodin umístí do lednice a další den by květy měly schnout při pokojové teplotě
-  poté se otrhají stopky a kvítky se uloží do vzduchotěsné krabičky. Kandování v cukru fialky zakonzervuje, takže v krabičce vydrží až dva měsíce.

Jestli na zahradě letos vykvete fialek hodně, asi z nich taky něco vyzkouším vyrobit ...

Žádné komentáře:

Okomentovat