Stránky

27. března 2020

Jsou zahradníci šťastnější?

Text, který zde dnes publikuji, jsem napsala pro víkendové Lidové noviny před více než pěti lety, vyšel v lednu 2015. A podepsala bych se pod něj bez výhrad i dnes, v současné napjaté době je možná ještě aktuálnější. 

Protože zahradníci opravdu jsou šťastnější - a také zvídavější, pokornější, trpělivější a v neposlední řadě i opálenější než většinová populace:-)

Zahradničení je vášeň.  Můžete začít sami, s přáteli nebo se svými dětmi. Nepotřebujete k tomu ani zahradu: k pěstování menší zeleniny nebo květin postačí balkon a okenní parapet. 

Potřebujete-li se nabít energií, anebo se naopak trochu zklidnit pohledem do zeleně, jděte si pořádně umazat ruce. 

Při zahradničení zažijete pocit, že jsme všichni i přes ty nejmodernější vymoženosti lidstva stále součástí přírody. 

Přírody jako něčeho většího, něčeho, co nás přesahuje, neustále nás překvapuje a čím se můžeme nechat vést.




Deset důvodů, proč jsou zahradníci šťastnější

1. Mají lepší fyzickou kondici  
Že zahradničení zlepšuje fyzičku, je každému jasné. Jde přece o mnohostranný pohyb: ať už je to stříhání, sekání, hrabání, zalévání či rytí. Na čerstvém vzduchu tak zahradníci spálí v průměru 280 kalorií za hodinu, což představuje zhruba jeden párek v rohlíku. Další výhodou je, že na rozdíl od posilovny nebo sportovních kurzů je zahradničení zadarmo, ani není potřeba si k němu kupovat nákladné vybavení 


2. Netrpí zbytečnou frustrací 
Pocit, že okamžitě vybouchneme z nahromaděného napětí, všichni dobře známe. Zbavit se nepříjemných emocí je možné mnoha způsoby a zahradníci potvrdí, že razantním rytím nebo pletím plevele si vybijete přebytečnou frustraci lépe, než na hodině kickboxu (nehledě k tomu, že plevel vám neublíží). 


3. Mají zdravější a pestřejší jídelníček  
Zahradníci si dokáží vypěstovat pro svou potřebu čerstvou zeleninu, často v biokvalitě, a z vlastních surovin také rádi vaří. Pokrmům dodávají netypické příchutě vlastnoručně vypěstovanými bylinkami, zkoušejí konzumovat jedlé květy a experimentují s druhy ovoce a zeleniny, které nejsou běžně k dispozici.


4. Procvičují mozek  
Zahradničení není jen práce fyzická, jde také o činnost mentální. Zahradníci jsou lidé kreativní, kteří se pořád učí a ve volných chvílích si vyhledávají nejrůznější informace o rostlinách a jejich pěstování. A právě díky neutuchajícímu zájmu o svého koníčka si udržují dlouhodobě mentální svěžest. 


5. Setkávají se  
Zahradníci mají svůj mikrosvět, ve kterém vždycky najdou společné téma k hovoru. Ti, kteří působí ve městech, se setkávají nejčastěji v místních komunitních zahradách, v zahrádkářských koloniích a na vesnicích si zase si vyměňují výpěstky či rady, jak co nejlépe pěstovat, jak na škůdce nebo jak a čím hnojit třeba přes plot. 


6. Meditují  
Doba je rychlá a informační tok nemá konce. Co je pro duševní hygienu lepší, než vyčistit si hlavu pomocí meditace? Zahradničení je aktivita pro tento účel jako stvořená. Při zahradních pracích jste většinou sami a můžete se plně soustředit na svou činnost. Nikdo vám do ničeho nemluví, nesoudí vás, nekritizuje. Skvělá příležitost pro to, oprostit se od zbytečných myšlenek, a plně se ponořit do svého nitra.


7. Pod rukama jim to roste  
Je to trochu jako zázrak: zkuste si zasít semínko nebo zasadit sazenici a sledovat, jak se rostlina vyvíjí a roste. Zahradníci mají díky svému koníčku soustavnou radost z toho, že jim pod rukama rostou, kvetou a plodí živé organismy.  


8. Mají dostatek vitaminu D  
Všimli jste si někdy, jak málo času trávíme venku? A právě zahradničení nabízí možnost, jak se vrátit z klimatizovaných kanceláří alespoň na chvilku zpátky na čerstvý vzduch. Zahradníci jsou přirozeně opálení a působí tak na ostatní, jako by se právě vrátili odpočatí z dovolené. Navíc mají ze slunečního záření dostatek vitamínu D, který napomáhá fungování imunitního systému. Vystavení slunečním paprskům také výrazně ovlivňuje naše emoce, zahradníci tedy mají díky slunci pořád lepší náladu.


9. Nenechají se snadno odradit  
Příroda zahradníky naučila respektovat fakt, že ne všechno mají ve svých rukách. Často se stane, že měsíce piplané rostlinky přes víkend spořádají plzáci, nebo že úrodu ovoce otlučou během jednoho odpoledne kroupy. Zahradníci jsou zvyklí na zklamání a neúspěch, mají realistické cíle a vědí, že na výsledky své práce si musí trpělivě počkat. Protože s překážkami dopředu počítají, zažívají méně zklamání. Vědí, že situace, kdy se nedaří, k životu patří a dokáží se s nimi lépe vyrovnat. 


10. Souzní s přírodou  
Ačkoliv jsme na to už skoro zapomněli, patříme ven a kontakt s přírodou je pro nás důležitý. Zahradníci respektují rytmus přírody a měnících se ročních období. Všímají si drobných radostí kolem sebe – třeba zajímavého slunečního světla, počasí nebo rozkvetlých květin. Jednoduše žijí propojení s přírodou.

1 komentář:

  1. Svatá pravda, zahrada přináší všechno výše popsané. Ještě bych dodala, je to solárko, fitko, welnes, všechno dohromady.

    OdpovědětVymazat