Stránky

9. září 2014

Divoká mrkev

Divoká mrkev (Daucus carota), v severní Americe nazývaná Queen Anne´s lace, v Anglii Bishop´s lace a nebo bird´s nest.

Divoká mrkev, neboli mrkvous, patří mezi předchůdkyně dnešní mrkve, i když by to na první pohled asi nikdo netipoval. Její kůlovitý kořen vypadá takhle. Teoreticky je poživatelný (raději nedoporučuju), s věkem silně dřevnatí.


Tahle krajkovitá křehotinka je ve skutečnosti silně invazivní rostlina. To můžu s klidným svědomím potvrdit, na mojí plánované přírodní louce se nekontrolovatelně rozrostla a koncem léta naprosto převálcovala ostatní druhy.

Nakonec jsem rezignovala - proč se jí zbavovat, když vlastně vypadá krásně, roste úplně bez jakékoliv péče a co už může být přírodnější než rostliny, které se na místě vyskytují samy bez přičinění člověka:-)

Takže louku koncem září pokosíme (zatím to na ní celkem žije, hemží se hmyzem a motýly) a uvidíme, jaká rostlina převáží napřesrok.

4 komentáře:

  1. Jé, tak už konečně vím, jaký krásný plevel okupuje i náš plánovaný prostor pro přírodní louku :-) Taky jsem si ji fotila, vypadá krásně krajkově, zvlášť ve velkém množství.

    OdpovědětVymazat
  2. Divoká mrkev vypadá fakt moc hezky, taky se mi líbí. Zajímavé je, že uprostřed každého toho bílého květenství je malá, tmavě červená až fialová tečka - jeden barevný kvítek. Já jsem teda hlavně zvědavá, jestli už nám zabrala louku natrvalo... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. A další rostlinka, která je vhodná na barvení;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, můžu se zeptat čím barvíte ,a je vhodná k sušení?

    OdpovědětVymazat