Stránky

9. října 2014

Předzahrádka

V mém blízkém okolí zrenovovali dům, postavili nový plot a před domem ze zarostlé meze právě vytvářejí předzahrádku.

Předesílám, že nejde o satelitní městečko, ale klasickou vesnickou ulici s rodinnými domky.

Jestli to chápu správně, výsledkem má být "bezúdržbová", pořád upravená předzahrádka před domem. A výsledek? Totálně mrtvá plocha, která se do ulice ani nehodí...

22 komentářů:

  1. Teď je to moderní, taky pár takových znám. Byla jsem majiteli informována, že mít tam pruh trávy je šílené, protože tam kakají psi a při sekání sekačkou se to všude rozmetá. Květinové záhony se už asi bohužel moc nenosí a osázet to poléhavými nízkými rostlinami asi taky ne. Nezbývá, že ostatním ukazovat, jak pěkné a živé předzahrádky jde dělat. Já už se na nějaké články chystám, ale ještě mi to potrvá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To má být asi nějaký ostrov v moři, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Přemýšlela jsem, čím osadit předzahrádku,aby s ní nebyly starosti. Možná nějaké denivky, ty se udržují skoro samy, třeba rozchodník nádherný (ten vysoký, růžovočerveně kvetoucí), možná nějakou tu růži svraskalou, o kterých jste Jitko nedávno psala na http://vysnenazahrada.blogspot.cz/ , ono by se určitě něco našlo...

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, na trochu slunečenou stranu se dá pořídit i tzv. "trávník bez sekání" (No-Mow Grass nebo No Mow Lawn), aneb rostlinky malého vzrůstu, které se nemusí sekat. U nás by se tam dala dát například mateřídouška, tymiány, ale asi i úrazník (vše pěkně kvete). A když tak koukám na cenu trochu pěknějších kamenů, možná by to bylo i levnější než šutroviště :-) A s tou bezúdržbovostí to taky není tak slavné, ony i ty kameny zarůstají plevelem (folie nefolie), který musí majitelé buď vytrhat nebo chemicky ničit rok co rok.

    Ještě mne napadají malé křovité hvězdnice, které tvoří pěkné zelené bochánky v létě a na podzim krásné květy, ze kterých budou mít radost kolemjdoucí i včely. A nebo lány levandule, pokud je předzahrádka slunečná. A do předzahrádky do stínu klidně mezi internetovými zahradnicemi oblíbené hosty (bohyšky). Dá se najít spousta trvalek, jen bohužel ty kameny jsou teď poněkud v módě.

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, rostlin je spoustu, i plno relativně nenáročných vyšších trvalek, jako jsou rudbékie, echinacea, různé šalvěje a podobně. A do stínu bergénie, orlíčky nebo, jak píšete, hosty. Já osobně ty fólie taky nemusím, bůhví, jaké je pod nimi mikroklima a co se z nich třeba za vysokých teplot může uvolňovat do půdy. Navíc stejně časem zetlí a plevel vesele roste dál. Ale móda je móda, a teď frčí kameny, mulčovací kůra a zakrslé konifery:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já momentálně dělám pravý opak :-) ... před domem co jsme koupili byl pruh s jehličnany a nějakým tím stálezeleným brslenem, vše v textilce zasypané borkou. No, a já pod tou textilkou vyhrabala asi 10 pivoněk, které se předchozí majitelka snažila zlikvidovat, dosadila jsem trvalky, něco letniček, nějakou tu cibulovinu, a postupně tvořím záhon, který pokvete od jara do zimy :-) Stálezelené jehličnany jsou pro mně nuda ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jolano, myslím, že předbíháte dobu - trend odstraňování mulčovací kůry a nahrazování jehličnanů kvetoucími rostlinami určitě zase přijde, i když možná až tak za pět, deset let...
    Jsem moc ráda, že někdo už dnes postupuje v opačném sledu než velí trendy:-) Držím palce, ať se Vám předzahrádka povede přesně podle Vašich představ!

    OdpovědětVymazat
  8. No, myslím, že nepředbíhám, už spousta lidí přichází na to, že mulčovačka často není to pravé ořechové ;-) i zahradníci. Ale vždycky budou lidi, co mají rádi kontrolu nad přírodou, pravidelné tvary a jistou neměnnost, mně baví změna, pozorování boje mezi rostlinami, jistá divokost, ... nechci se dívat na stejný obraz od jara do zimy :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Promiňte.. ale je vtipné jak si tu notujete.. nemůžu s vámi souhlasit.. Myslíte si že mulčovací kůra, konifery.. jsou špatné a podle vás jde o dnešní trend. to by mě zajímalo jak jste na takovou věc přišli. Psaní článků hobby vám jde, občas se tady opravdu moc bavím jak všemu rádoby rozumíte :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, plně sdílím názor Anity. Docela by mne zajímalo, v čem jsou mulčovací kůra a konifery dobré a kde vidíte ta pozitiva. Předem děkuji za odpověď.

      Vymazat
    2. Ano, všimla jsem si jak si notujete :D. Mulčování borkou - umožňuje minimalizovat (zejména chemickou) ochranu proti plevelům (plevel mulčem neproroste pokud je ve správné vrstvě), snižuje agrotechnické nároky na obdělávání půdy, zlepšuje vláhové poměry v místě, zabraňuje erozi půd, chrání kořeny před mrazy, zvyšuje se obsah humusu - při rozkladu organického mulče, mikrobiální činnost. Pokud o tom nic nevíte, tak bych vám doporučila nastudovat odbornou literaturu. Konifery mají hodně funkčních a estetických vlastností, které nenahradíte.. (stálezelené, struktura a textura..) a je spoustu rodů.. Thuja, Chamaecyparis, Pinus... ale to určitě znáte. Pokud jste příznivcem keřů, které jsou vhodné do extrémních stanovišť jako je Rosa rugosa, ale esteticky se mi tedy moc nelíbí a připadá mi nevhodná pro použití do předzahrádek.. Pro příznivce *ekozahrady, nebo jaký směr to je - je určitě vhodná (*omlouvám se že neznám přesnou terminologii). teď by mě zajímal váš názor v čem vidíte že to je špatné?

      Vymazat
    3. Pokusím se to shrnout:
      Mulčování jako takové v obecném smyslu opravdu má všechny Vámi vypisované funkce - problém je ale právě v mulčování drcenou borkou. Mulč z drcené (obvykle jehličnanové) kůry má tendenci snižovat pH půdy, tedy ji okyselovat - v tom vidím hlavní problém. V kůře se můžou vyskytovat substance, které omezí nebo zbrzdí růst některých rostlin. Navíc se v ní daří houbovým chorobám.
      Mulčování se tu tedy nebráníme, naopak jsme všichni pro: vadí ale použití drcené borky jako takové.
      Co se týká jehličnanů - zase s Vámi v obecné rovině souhlasím, mají mnoho funkčních i estetických vlastností, které nenahradíte. V sadovnictví se dnes ovšem doporučuje při zakládání zahrad a parků v našem prostředí použít zhruba poměru 30% jehličnanů a 70% listnatých dřevin. Důvody jsou zřejmé: přílišné množství jehličnanů najednou působí strnule a nepříliš dobře na lidskou psychiku. To je případ právě koniferových předzahrádek.
      Shrnuto: nekritizuji zde mulčování ani jehličnany, kritizuji použití obojího v konkrétní zahradě, kde je to podle mého názoru použito špatně. Trendem bych to nazvat neváhala, vidím to totiž všude kolem sebe.
      Snad je takto odpověď postačující.
      V každém případě jsem ráda, že se o tom vůbec bavíme - je to vcelku zajímavé a důležité téma. Děkuji, A.

      Vymazat
    4. odpovídala jsem paní Jitce (http://vysnenazahrada.blogspot.cz/), která se mě ptala jaké vidím výhody použití. Otázka v čem se jí zdá použití mulče a konifer špatné byla položeno pro ní.

      Jsem ráda že sdílíte názor výhod mulčovací kůry.. Pokud jde o pH, tak záleží na tom kde a jakou borku koupíte. Mulčovací kůra se používá hlavně při zakládání záhonu, na čas, dokud se rostliny nezapojí - proto jsou funkční. Některé jehličnany vyžadují kyselé prostředí.. atd. Strnulost jehličnanů je dána habitem. Ginko, mi např nepřijde strnulé. Doporučení ze skript je jistě vhodné.. ale jde o individuální přístup.. ale to je na každém autorovi zahrad. Je to třeba dáné i ideálem zahrady - někdo preferuje les, louku, nebo zcela formální zahradu. Nesdílím váš názor o trendu. Tvorba kýče jde opravdu každému. Bohužel u nás jsou místa kde lidé nevyužijí služeb zahradního architekta, nebo si myslí že koupí v supermarketu kytičku a zasadí si jí na zahrádku.. Pak budou v akci Thuja a bude záplava zeravů.

      Vymazat
    5. Promiňte, já myslela, že je to otázka pro mě vzhledem k tomu příspěvku.
      Zajímavé je, že s Vámi opravdu ve většině tvrzení souhlasím, hlavně v důležitosti individuálního přístupu a v tom, že kýč jde každému. Ginkgo mi také nepřijde strnulé, ale to zrovna není typický jehličnan.
      Problém je, že většina lidí nevyužije služeb zahradního architekta a tak myslím, že je dobré je upozornit třeba na úskalí právě mulčovací kůry...
      V některých věcech se neshodneme, ale tak to už na světě chodí. Neberte si prosím nic z toho nikterak osobně. Přeji dobrou noc!

      Vymazat
    6. Anonymní, velmi děkuji za Vaši odpověď. Pominuli ekologické a finanční hledisko, dostatečná a kvalitní vrstva borky a jehličnany jsou k sobě vhodnou kombinací a mají ty vlastnosti, jak píšete. Omlouvám se, ale vlastně jsem poněkud zapomněla na to, že to někdo (umí a) dělá i takto kvalitně. Ve svém okolí totiž vidím pouze řešení folie/textilie+tenká vrstvička koupené borky nebo folie/textilie+kameny, jako jsou v úvodním obrázku. A to prosím i na zahradách, které jsou vytvářeny na zakázku od firem, které se na to specializují (soudě podle dočasného umístění jejich reklamy na plot zahrady).
      Právě na řešení borka+folie/textilie nevidím ta pozitiva, o která jsem se zajímala.

      Vymazat
  10. Dobrý večer - neomlouvejte se, jsem ráda, že se objevil jiný názor:-) Články "hobby" jsou bezva, ale zajímavější bývá, pokud člověk vysloví svoje konkrétní stanovisko. Neznamená to, že všemu rádoby rozumím, ale spíš, že si něco o něčem myslím.
    A ty konifery a mulčovací kůra jsou bohužel v českých zahradách opravdu spíš k pláči. A to nemám nic proti jehličnanům, naopak!
    Anita

    OdpovědětVymazat
  11. Lidé, kteří nemají cit.. vytváří na svých zahradách opravdu kýč. Ale myslím si že pokud svěří zahradu do rukou odborníka, tak konifery ani mulč nejsou špatné.. jen je nutný cit. Ano, viděla jsem nevhodné použití konifer.. ale určitě to není problémem všech českých zahrad. Pokud se podíváte na zahrady, které vytvořili zahradní architekti, tak si myslím že takový kýč nenajdete (ale zase otázka jak kdo, jak kde). Odsuzovat určité používání skupiny rostlin a technologií bych raději omezila. Opravdu mě to na vašich stránkách zaráží. Pokud je to váš názor, tak jsem ráda že je zde možnost k diskuzi. Fotku, kterou jste dala do příspěvku také nechápu.. nelíbí se mi to. To je zase dobrý příklad toho, jak to dopadne když v zahradnickém oboru pracuje kdekdo, nebo někdo zkouší home made.

    OdpovědětVymazat
  12. Máte pravdu, že mulč ani konifery nejsou apriori špatné - naprosto souhlasím! Jenomže s nimi neumí lidé pracovat. Fotku k příspěvku jsem se snažila dát takovou, abych neurazila konkrétní majitele, ale mohla demonstrovat, co se mi nelíbí. Zahradní architekti tvoří jistě krásné zahrady, jenomže těch není mnoho.
    Tak se na mě prosím nezlobte, když občas kritizuji - nikomu názor nevnucuji, ale nechci jen vychvalovat, to by mi připadalo zbabělé:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,je hezké číst jak se dva rozdílné názory dohadujou.Víte já taky uvažuji nad tím,že volné prostory zrealizuji a chtěla bych si udělat hezky prostor před barákem.S předzahrádkou mámsvé plány,ale před barákem je "louka" a to bych chtěla nějak zrealizovat.Buď se zeptám odborníka nebo podle toho co se dočtu v různých časopisech o zahrádkách.Pokud by byly nápady,přečtu si je ráda.Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý večer, děkuji za příspěvek do diskuse. Začínám mít dojem, že vytvořit (a udržovat) hezkou předzahrádku je docela umění, moc si s tím nevíme rady (také se do této množiny počítám:-) Pokusím se v budoucnu zdokumentovat také nějaké dobré příklady pro případnou inspiraci! A.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý večer, je to vážně moc krásné a je mi jasné, že kolem toho musí být i spoustu práce. Základ však je, aby člověka práce na zahrádce bavila. Já mám super pohodlné rukavice na zahrádku a hned mi práce jde lépe, a ani si u toho nezničím nové nehty, za což jsem ráda :D.

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za tip! Bez rukavic ani ránu, to je jasné:-)

    OdpovědětVymazat