Stránky

25. června 2014

Slézová růže


Slézová růže neboli topolovka (Alcea rosea) je krásná vysoká dvouletka, která se bezvadně hodí do zahrádek, které nehodláte nějak přehnaně udržovat. Když se jí na stanovišti líbí, vysévá a pěstuje se vlastně úplně sama.

Protože je slézová růže rostlina dvouletá, vysévá se první rok v létě, pak přezimuje a pořádně vyroste a vykvete v roce druhém. Následně se pak vysemení a koloběh pokračuje.



Vysoké dvouletky se mi vždycky líbily, letos mám spadeno na divizny a právě slézové růže. Před pár dny jsem si je vysela do nádob a ty druhé zmiňované už krásně rostou. Měly by to být ty tmavě fialové, až černé.

Za chvíli je přepíchám a někdy na začátku školního roku je zasadím tam, kde je chci příští rok mít. Slézové růže mají rády teplo a slunce, ale zvládnou i polostín.

Růžové topolovky na obrázkou jsou vyfocené na severu Německa na ostrově Rujána. Díky přímořskému vlhkému podnebí tam zahrádky doslova bují a obzvlášť krásné jsou u typickým domků s rákosovými střechami.

No a já taky doufám, že se příští léto budu prodírat svým vlastním dvoumetrovým kvetoucím lesem:-)

4 komentáře:

  1. Právě taky seji dvouletky, mám i topolovky, také se mi tento druh vysokých květin líbí. Koupila jsem si i semínka delfinia, jednoletky, ale ani jedno semínko nevzešlo. Zasela jsem si pomněnky, bohužel ty růžové taky vůbec neklíčí.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, taky se mi stává, že z pytlíku semínek nevzejde vůbec nic... Těžko říct, jestli je to způsobené stářím nebo špatnou kvalitou osiva a nebo podmínkami při zasetí. Letos mi nevím proč vůbec neroste kopr, přitom u známých bují jako plevel:-) Já měla jednu jedinou neduživou rostlinku, která stačila tak akorát na koprovku z poloviční dávky...

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, dostala jsem sazenici slezové růže. Druhý rok vykvetla do výšky asi dva metry, měla dvojbarevné květy, bylo to nádherné (sousedi obdivovali). Ke konci léta napadli listy nějací škůdci (listy byly zespodu plné žlutých teček a pak zcela odumřely, uschly). Rostlinu jsem na podzim úplně sestřihl a těšila se, že letos znovu krásně vykvete. Na jaře skutečně vyrašila, ale listy už byly napadené tak jako na podzim, snaží se statečně kvést, ale je celá zasažená. Čím bych ji měla ošetřit, abych jí umožnila zase vykvést a zbavit se těch škůdců? Poradí mi prosím někdo - na email: gl2005@seznam.cz, moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně se jedná o svilušky. Rostlinu přesaďte, starou hlínu zničte (škůdce v ní přezimuje). Listy rostliny ošetřete z rubu i lícu vhodným postřikem, např. SUBSTRAL CAREO ULTRA.

      Vymazat