Stránky

2. června 2015

Vůně...


Vůně: potěšení i spouštěč vzpomínek...  Začátek léta voní různě: posečenou trávou, cítím tam jahody a třešně, a taky trochu růže ze zahrádky, které jsme nosili s asparágusem soudružce učitelce poslední školní den...

V poslední době mě na rostlinách právě jejich vůně zajímá čím dál víc, proto mi asi zůstala v hlavě v minulém příspěvku zmiňovaná parfumářská zahrada L´Occitane.
Sebekrásnější květ, který nevoní, ztrácí hodně ze svého kouzla. Nemyslím teď samozřejmě vlčí mák, pro který vytvořil vůni svým slavným parfémem až Kenzo:-), ale spíš rostliny, u kterých se vůně tak nějak předpokládá, ale které ji šlechtěním téměř ztratily.

Jako třeba růže. Ta lososově oranžová na horním obrázku vznikla koncem 90. let ve Francii a  jmenuje se ´Scented Whisper´. Svému jménu dostojí. Stačí projít kolem a sytá, lehce citrusová vůně vás pohladí v nose. A tak jsem včera neodolala a kvůli voňavé kytici jsem doslova orvala celou zahradu: pivoňky, kosatce, růže...  Včetně měsíčních jahod:-)

8 komentářů:

  1. Tahle část roku je na zahradě nejvoňavější, vždycky si to na jaře užívám. Máme dva veliké letité keře jasmínu - jsou na dost nešikovném místě, přesadit je by byl problém, celý rok jsou nic moc, ale bojuju za ně jako lvice - tyhle dva týdny, když kvetou mi za to stojí.

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie zrovna včera jsem shodou okolností na jasmín (pustoryl) myslela, že bych si ho měla pořídit. Přesně jak říkáte, za ty dva týdny v květu to opravdu stojí! Anita

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano - uvědomila jsem si dodatečně, že je to vlastně nepravý jasmín - pustory, ale keře jsou starší než já a odvždycky se jim u nás jasmín říká... Ve váze mám několik jeho větviček a tři tmavě růžové pivoňky a je to nádhera. (P.S. nevíte, jestli tento nepr.jasmín lze množit zjara odkopnutím rostlinky rostoucí od kořene...?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám jeden keř na dost nešikovném místě ... ale už z něj mám "miminka". Nejjednodušší v zimě nařezat cca 10-ti cm větvičky, zapíchat někam na stinný záhon a další jaro budou na 100% zakořeněné, některé mi dokonce hned kvetly ;-)

      Vymazat
    2. Děkuji za praktickou zkušenost - takhle se to zdá být snadné. Tak snad se to i mě povede.

      Vymazat
    3. Jolano to je fajn, že máte praktickou zkušenost, to je vždycky lepší, než rady vyčtené z knížek. Člověk ví, že to opravdu funguje. Taky zkusím v zimě řízkování! Anita

      Vymazat
  4. Přiznám se, že jak se množí, jsem nevěděla... Ale poptala jsem se: v literatuře jsem našla řízkováním a hřížením (tedy zapuštění výhonu do země, dokud nezakoření), zkušený zahrádkář mi zase radil udělat právě ten odkopek... Anita

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji - připisuji si do svých zahradnických plánů!

    OdpovědětVymazat