Stránky

1. listopadu 2014

Úvaha nad brslenem


Brslen evropský (Euonymus europaeus), opadavý keř z čeledi jesencovitých, je rozšířený v celé Evropě a u nás je ve volné přírodě velmi běžný. Je to nenápadná dřevina, ale na podzim ho v žádném případě nepřehlédnete: to když se na jeho větvích začnou houpat růžovo-oranžové lampionky. Prý se podobají biskupské čepici, mně zase barvou připomínají oblečení budhistických mnichů. Ať tak nebo tak, zřejmě se v nich skrývá nějaký utajený duchovní rozměr:-)

Brslen je poměrně dost jedovatý, a to jak kůra, větve, tak barevné plody - tobolky, které jsou prý nebezpečné hlavně pro děti. Nevím - jako malí jsme běhali pořád venku a nepamatuju se, že by se  někdo nějakou jedovatou bobulí, natož zrovna brslenem, opravdu otrávil. Wikipedie říká, že otrava končí selháním krevního oběhu a jako smrtelnou dávku pro dospělého člověka uvádí 30 tobolek. Je zajímavé, že ptákům naopak velmi chutná a tak jeho semínka vesele rozšiřují po okolí.

Brslen evropský je krásná, vysoce odolná dřevina. Hodí se na zpevňování svažitých míst i na živé ploty. Mně roste na naší zdivočelé zahradě sám od sebe, ale při troše hledání se dá i koupit v některých zahradnictvích. A tak budu držet brslenu palce, aby se dostal mezi zahradníky a krajináři trochu víc do módy:-)

2 komentáře:

  1. Jsem si ho nasbírala, použila do věnce, a když zčernal, vysela ... tak uvidím, jestli mi vyroste další přírustek do zahrady :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem taky zvědavá, jestli vyroste. Doporučuji brslen potom kontrolovat, množí se mi na zahradě dost rychle kořenovými výmladky, tak ať ho udržíte jen tam, kde ho chcete mít:-)

    OdpovědětVymazat