Pamatujete seriál Sanitka? V jednom dílu tam doktor, kterého hraje Hanzlík, shání jedlé kaštany pro nemocnou přítelkyni svého otce. Nakonec mu ty kaštany od známého pilota, co má kliku a lítá na Západ, sežene recepční Adamovská. A podaří se jí tak doktora Hanzlíka sbalit:-)
Vzpomínám si, jak jsem si coby dítě říkala - co blbnou, proč si je nejdou nasbírat do lesa? To jsem ještě nevěděla, že fakt, že nám v Českém středohoří bez problémů rostou a plodí, je celkem rarita.
Kaštanovník setý (Castanea sativa) je totiž poměrně teplomilná dřevina a daří se jí spíš v jižních zemích, milují je obzvlášť Francouzi a Italové. Ne náhodou: kaštanovníky se vyskytují zejména v oblastech, kde se pěstuje víno.
Když jsem si teď dohledávala na internetu jejich použití, dočetla jsem se, že syrové by se kaštany jíst neměly, protože jsou trpké a obsahují jedovatý tanin. My jsme je tedy jako malí vždycky na podzim syrové jedli, ale je fakt, že v malém množství. Trpké jsou, ale mají zároveň zajímavou nasládlou chuť.
Mají všestranné použití v kuchyni, dají se péct, vařit, grilovat, mele se z nich také mouka (bezlepková). Nejjednodušší je ale je prostě naříznout, péct v troubě na plechu, dokud nezačnou praskat, pak ještě horké oloupat a je to...
Jedlý kaštan k nám nebo spíše na Slovensko údajně přivezli Turci, když byly Uhry pod jejich nadvládou.
OdpovědětVymazatTak to byl dobrý počin, Turkům tímto děkujeme:-)
OdpovědětVymazatAž na to, že v poslednom desaťročí všetky gaštany v okolí Modrého kameňa (hrad, obsadený Turkami lsťou) hynú na rakovinu kôry. Pomáhajú tomu aj záhradkári, ktorí choré suché stromy nechávajú stáť a tak sa potom vetrom šíri vírus. Bežný "turecký"/"modrokamenský" gaštan tu má životnosť tak 15 rokov...
OdpovědětVymazatMy sme to vyriešili tak, že každý rok sadíme dva či tri gaštany, lebo ich ako semenáče nájdeme v tráve v sade pri kosení. A tiež sme si kúpili odolné talianske a francúzske, niektoré sú aj samoopelivé. Majú plody aj cez 20 gramov, na pohľad trojnásobnej veľkosti ako bežný gaštan.
http://zahradavkopci.sk/tristosestdesiatdva/
Keď začnú prvé úschýnať, bude dosť ich nasledovníkov a kolobehom stromov (inak výborné palivo!) si zaistíme dosť úrody. Najlepšie je skladovať čerstvé gaštany v mrazničke v menších sáčkoch, aby sa dali jednoducho uvariť. Je to lepšie, ako ich zamraziť už uvarené. Na sucho skladované gaštany môžu plesnieť a nevydržia ani rok.