Stránky

7. října 2014

Jedlé kaštany

Pamatujete seriál Sanitka? V jednom dílu tam doktor, kterého hraje Hanzlík, shání jedlé kaštany pro nemocnou přítelkyni svého otce. Nakonec mu ty kaštany od známého pilota, co má kliku a lítá na Západ, sežene recepční Adamovská. A podaří se jí tak doktora Hanzlíka sbalit:-)

Vzpomínám si, jak jsem si coby dítě říkala - co blbnou, proč si je nejdou nasbírat do lesa? To jsem ještě nevěděla, že fakt, že nám v Českém středohoří bez problémů rostou a plodí, je celkem rarita.

Kaštanovník setý (Castanea sativa) je totiž poměrně teplomilná dřevina a daří se jí spíš v jižních zemích, milují je obzvlášť Francouzi a Italové. Ne náhodou: kaštanovníky se vyskytují zejména v oblastech, kde se pěstuje víno.

Když jsem si teď dohledávala na internetu jejich použití, dočetla jsem se, že syrové by se kaštany jíst neměly, protože jsou trpké a obsahují jedovatý tanin. My jsme je tedy jako malí vždycky na podzim syrové jedli, ale je fakt, že v malém množství. Trpké jsou, ale mají zároveň zajímavou nasládlou chuť.

Mají všestranné použití v kuchyni, dají se péct, vařit, grilovat, mele se z nich také mouka (bezlepková). Nejjednodušší je ale je prostě naříznout, péct v troubě na plechu, dokud nezačnou praskat, pak ještě horké oloupat a je to...
 

2 komentáře:

  1. Jedlý kaštan k nám nebo spíše na Slovensko údajně přivezli Turci, když byly Uhry pod jejich nadvládou.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to byl dobrý počin, Turkům tímto děkujeme:-)

    OdpovědětVymazat