Stránky

16. listopadu 2015

Staré hrušně


V poslední době mám čím dál větší slabost pro staré hrušně. V Českém středohoří se jich ještě dnes najde docela velké množství: ve formě vysokokmenů lemují silnice a silničky, rostou ve starých zpustlých sadech, dokonce i v některých zahradách.

Právě v této oblasti jsou po pěstování hrušní totiž výborné podmínky, a tak se odsud v první polovině minulého století vyvážely odrůdy jako byly Solanky, Koprčky, Boscovy lahvice, Pařížanky nebo Krvavky do celé Evropy, nejčastěji do Německa, ale i Holandska nebo Anglie. Zmíněná Solanka, dozrávající už v srpnu, z úpatí Českého středohoří dokonce pochází, a to ze stejnojmenné obce Solany, zimní Koprčka má svůj původ zase v obci Koporeč na Mostecku.

Věkovité hrušně  jsou majestátní stromy. Poznáte je lehce, a to i v zimě: mají totiž nádherně rozpraskanou borku do malinkých kostiček, jako na horním obrázku.

Likvidace starých hrušní se děje pomalu už pár desetiletí, částečně to i chápu, některé stromy jsou rozpadlé a nemocné. Ale v posledních několika letech padla shodou okolností hned tři mně blízká hrušňová stromořadí: jako náhrada byly nasázeny v jednom případě (v obci) kulovité akáty (Robinia akacia ´Umbraculifera´), které ani nekvetou, v druhém případě (v krajině) jeřáby (Sorbus), ve třetím případě ustoupila alej výstavbě zcela bez náhrady. Ještě mám jedno prastaré hrušňové stromořadí v zásobě, naštěstí se nachází mimo hlavní komunikace. Snad tedy prozatím unikne současné - mně záhadné - masivní snaze o výsadbu nových stromů, a místo hrušní se tam příští rok neobjeví třeba topoly. To bych se snad k těm hrušním-babičkám šla přivázat:-)

2 komentáře:

  1. Mám hrušně hodně ráda, a byť se mi starou odrůdu pěstovat nepodařilo, doufám, že zvládnu pěstovat a uchránit před rzí ty dvě hrušně na mé zahradě. Mám trochu obavy, že se hrušně nesázejí právě kvůli problémům se rzí. Sleduji jedno sdružení v jednom městě a zrovna nedávno jsem četla jejich článek: http://stromyproplzenec.blogspot.cz/2014/05/proc-je-hrusen-v-plzenci-ohrozeny-druh.html Tam, kde jsou nasázené jalovce mohou všichni v okolí na hrušně zapomenout...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Jitko, to je velmi zajímavý článek. Je fakt, že houba (rez hrušňová - Gymnosporangium sabinae) přezimuje na jalovcích a z nějakého důvodu u nás v poslední době preferujeme spíš jalovce, než hrušně. Což je pro mě záhadou, protože jalovce tak krásně nekvetou a neplodí:-) Budu zmíněné sdružení také sledovat, dělají fakt záslužnou práci.

    OdpovědětVymazat