Stránky

22. října 2015

Trávník nebo louka?


Jsou místa, kam se perfektně hodí zelený anglický trávník, a jsou zase místa jako stvořená pro kvetoucí louku.

Když jsem si na konci února 2013 objednávala ze společnosti Planta naturalis luční směs nazvanou "Slunná stráňka" (zde je odkaz na složení směsi), hrozně jsem se na svojí louku těšila! Na jaře jsem na čerstvě srovnanou plochu bez vegetace směs nasela tak trochu na divoko, neměla jsem ani vodu. Dodatečně jsem se nicméně stejně dočetla, že zálivka se u květnatých luk ani nedoporučuje. Z návodu jsem sice měla jakousi představu o tom, že v prvním roce bude na místě louky jen plevel, stejně jsem ale v koutku duše doufala, že už třeba něco vykvete:-) Nevykvetlo. Rok nato byla situace skoro stejná, až na jeden nebo dva trsy kopretin, které osaměle čouhaly v porostu (jak ostatně ukazuje tento můj loňský příspěvek). Pomalu jsem se smířila s faktem, že jsem zbytečně vyhodila peníze za drahé osivo a občas mě napadlo, že jsem se o tu svojí louku měla přece jenom víc starat.

Jenomže pak přišel květen 2015 a po o něco málo víc než dvou letech od vysetí se stal zázrak... Najednou tu byla: ledabyle půvabná, bzučící, vonící - prostě moje vlastní kopretinová louka! Právě kopretiny a hvozdíky se většinou objevují jako první, ostatní druhy by měly následovat. Teď stačí dvakrát až třikrát ročně porost posekat (nejlépe kosou, ehm, snad do tajů kosení někdy alespoň trochu proniknu) a louka bude zrát jako víno. Nádhera. Jestli máte v zahradě volný kout, ten správný čas ho osít je právě teď.

2 komentáře:

  1. Děkuji, taky jsem z té louky měla ohromnou radost! Hlavně když už jsem v ní vůbec nedoufala:-) Chce to skutečně velkou trpělivost. Sama jsem zvědavá, jak bude vypadat příštím rokem.

    OdpovědětVymazat