Stránky

6. října 2015

Setkání nad jablky


Minulou sobotu jsem se zúčastnila bezvadné akce v Českém středohoří: odpoledního setkání spojeného s představením právě dozrálých místních odrůd jablek a hrušek, a s degustací nejrůznějších produktů, vyrobených z dalších dostupných druhů ovoce. Ochutnávali jsme asi desítku druhů, z nichž mi nejvíc utkvěla svěží, trochu nakyslá chuť jablka odrůdy ´Smiřické vzácné´. Naopak odrůda ´Matčino´, na kterou jsem byla fakt zvědavá, mi přišlo příliš sladké a chuťově méně výrazné.


Dostavivší se odborník na staré a krajové odrůdy identifikoval i moje dvě donesená jablka, čímž mi udělal velkou radost - ukázalo se, že jde o odrůdy ´Wealthy´ (pocházející ze starého stromu ze zanedbané zahrady v Českém středohoří) a ´Bernské růžové´ (původ: velmi starý strom u roubenky v Lužických horách).

A navíc jsem poprvé v životě ochutnala plody z jeřábu oskeruše (Sorbus domestica). Pravda, na první pokus nemůžu říct, že by mě zrovna oslnily,  nicméně chuť je to velmi zajímavá.

Samotné oskeruše jsou v mnohém unikátní: píše se o nich, že jsou nejmohutnějšími ovocnými stromy a jejich dřevo je nejtěžší ze všech dřevin v Evropě. Zdá se, že se jim daří převážně tam, kde vinné révě: na jihovýchodě Moravy a právě v Českém středohoří. Vyrábí se z nich ceněná oskerušová pálenka, kterou bych moc ráda někdy taky ochutnala:-)

2 komentáře:

  1. Jé, to je parádní akce. Já na svoji příležitost ochutnat oskeruše musím ještě počkat, až bude synek starší a někam dál se s ním dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle akce jsou bezva. A trošku starší děti je taky ocení, i když je fakt, že ochutnávali hlavně dospělí :-)

    OdpovědětVymazat