Stránky

3. září 2015

Hortenzie

Hortenzie jsou nesmrtelné. Měly je rády naše babičky a pěstujeme je ve velkém i my. Asi nejznámější a nejoblíbenější je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), která přes léto kvete  narůžovělými až sytě modrými koulemi (přesně tak, jako na menším obrázku vpravo).

Já se tedy musím přiznat, že osobně mám mnohem větší slabost pro hortenzii stromkovou (Hydrangea arborescens), která na rozdíl od své velkolisté kolegyně nepochází z Japonska, ale z Ameriky.


Dneska jsem neodolala a jeden úchvatně nazelenale kvetoucí exemplář jsem si koupila. Hodlám ji pěstovat v nádobě, tak jsem zvědavá, jak se jí tam bude dařit. Hortenzie stromková by mohla podle všeho být i méně náročná na pěstování než velkolistá: nemá takové nároky na vláhu a snese i plné slunce. Stříhá se na jaře do zhruba jedné třetiny výšky.

Hortenzií existuje spousta druhů (kromě zmíněných třeba ještě hortenzie latnatá nebo popínavá), nabízí se tedy ukončit příspěvek konstatováním, že si mezi nimi určitě každý najde tu svou.

Ale nebyla by to tak úplně pravda: mají i své zaryté odpůrce. Když Madonně na jedné tiskové konferenci předávali kytici z hortenzií, zachytila kamera, jak potichu poznamenává, že je absolutně nesnáší:-) Že by snad zaznamenala nějaké problémy s jejich pěstováním?

 

2 komentáře:

  1. Dobrý den, můžu se zeptat jestli ji máte pořád v nádobě a jak se jí po letech daří? Letos jsem si ji koupila na balkon, tak co mohu čekat. 😉 Děkuji Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, musím přiznat, že hortenzie nepřežila horké léto hned druhý rok. Pokud ale máte trochu přistíněnější stanoviště, měla by to v nádobě při dobré péči bez problémů zvládnout...

    OdpovědětVymazat