Stránky

7. února 2015

Šikovná včela medonosná

Včera jsem vyslechla přednášku o včelách. Bylo to fascinující. Člověk tak nějak tuší, že včely (a obecně hmyz) umí neuvěřitelné věci,  realitou je ale stejně překvapen.

Představte si, že když včela poprvé vyletí z úlu (ven létají jen někteří jedinci, jiní se zase starají o prostředí uvnitř), zapamatuje si okolní prostředí včetně orientačních bodů.

Když potom při průzkumech okolí nalezne zdroj potravy, letí zpátky do úlu, kde pomocí tzv. "tanečků" informuje kolegyně, určené ke sběru pylu a nektaru, kde se potrava nachází. Ve tmě včelího úlu v určitém směru krouží, podupává a rozvibrovává plást. Ostatní včely se k ní přibližují, dotýkají se jí a snaží se taneček napodobit.

Když se jim podaří se s průzkumnicí synchronizovat, v určitém smyslu si "zadají údaje" z tance do mapy, kterou mají uloženou v hlavě, vylétnou ven a místo bez problémů najdou. Včely tedy nelétají nazdařbůh a nehledají potravu, to dělá jen minimum k tomu určených průzkumnic. Ty, které vidíme venku sbírat pyl a nektar, letí  naprosto přesně za svým cílem.

Žádné komentáře:

Okomentovat