Stránky

27. srpna 2014

Trochu jiná verbena

Celou zimu mě v anglických zahradnických pořadech uchvacovala vysoká, rozvětvená rostlina s modrofialovými květy. Na záhonech vypadala bezvadně, tvořila takové rozsochaté křoví a slétalo se na ní plno motýlů.

Nakonec jsem v jednom dílu pořadu s Alys Fowler zjistila, že jde o Verbenu bonariensis neboli sporýše argentinského. Hned jsem si v hobbymarketu koupila semínka a začala si tuhle speciální verbenu předpěstovávat doma na okně.

Trvalo skoro měsíc, než se vůbec nějaké rostlinky objevily. Už jsem si myslela, že osivo v sáčku bylo třeba prošlé a nikdy nevyklíčí, ale nakonec vyrostly. Sice jenom pět exemplářů, ale aspoň něco. Dál rostly pořád pomalu a v druhé polovině května jsem mini rostlinky přesadila ven na záhon.

Nastudovala jsem si samozřejmě podmínky pěstování - totiž, že jde o trvalku, která ale naše studené a vlhké zimy nepřežije, maximálně přečká ve formě semínek a zjara znovu vyroste. Že tahle verbena neboli sporýš preferuje slunné stanoviště a lehčí půdu, a kvete od časného léta až do podzimu. Podle všeho ji mají rádi zahradní architekti, hlavně v kombinaci s trávami totiž vypadá moderně a dodává záhonům šmrnc.

No, výsledek mého několikaměsíčního snažení - čtyři zakrslé rostlinky, z toho jedna trochu rozvětvená. Abych dosáhla kýženého efektu, potřebovala bych jich aspoň dvacet a to bych si musela koupit tak pět sáčků se semínky:-) Uvidíme, jestli se opravdu na záhoně samy vysemení, jinak si příští zkusím sehnat už vzrostlé sazenice. Do předpěstovávání Verbeny bonariensis se už nepohrnu:-)

8 komentářů:

  1. Dobrý den, taky jsem si květiny všimla v angl. pořadech, Gardener's world. Jejich pořady jsou velmi inspirující. Verbena je asi docela populární. Navíc jsem zjistila, že kolem záhonu s verbenou denně jezdím v MHD, má ji vysazenou VUT před vchodem a roste jim stejně krásně jako v angl. pořadech. Plánuji ji vyzkoušet příští rok. Bude pěkná i do vázy. Jsem zvědavá kolik rostlinek vyklíčí mně.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jsem ji nedávala dost zálivky, nechala jsem tu verbenu v podstatě svému osudu, takže se asi nemůžu úplně divit, že nevypadala jako z katalogu:-) Na druhou stranu při předpěstovávání jsem jí dala veškerou péči a stejně nic moc. Možná to chtělo dát semínka na nějakou dobu do lednice.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, sporyse jsem koupila loni v zahradnictví diky tomu, ze me zaujal popisek na rostline. Puvodne jsem jich mela sest a vysadila je na zahon zhruba 3x2 metry. Hned první rok krásně vykvetl a přesně jak píšete, celou sezonu byl obsypaný motýly. Letos se obrovsky rozrostl, počet rostlin se nejméně zdvoj- až zrojnánosobil, pod plotem leze i k sousedum. Vyrýpla jsem pár výhonů pro kamaradky se slovy, at si daji pozor, ze se mnozi rychleji nez pampelisky :-))

    Takze u nas opravdu roste a nijak nestrada. A chce to vysazet je nejmene 1,5 m od sebe, kdyz maji prostor, tak se vyhony krasne kyvaji ve vetru. A udajne je mrazuvzdorny do minus 17.

    Jinak ho taky byva cely velky zahon na Vaclavaku, v kombinaci s travami vypada uuuzasne :-)

    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos jsem také koupila sporýše a hned se rozrostl. Mám dotaz, zda před zimou ho mám ostříhat.
      Jana

      Vymazat
    2. Dobrý den, já ho tedy stříhám, ale fakt až na přelomu podzimu a zimy. Na jaře zase pekne obrazil.

      Vymazat
  4. To je dobrá zpráva, že sporýš argentinský u nás v pohodě přečká zimu. Z předpěstovávání jsem měla ty rostlinky docela neduživé, ale příští rok by tedy mohly překvapit. Vypadají navíc krásně i ve váze...
    Anita

    OdpovědětVymazat
  5. Ve vaze vypadaji nadherne, ale jen chvili. Druhy den zacnou opadavat a (krome neporadku na stole) vypadaji dost opelichane a moc parady nedelaji. Na zahrade se jimi pokochate vic :-)

    Na zimu prikryvam vetvemi. Sice pisou mrazuvzdorne do minus 17, ale zkouset se mi to nechce :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je raději tak přikryju, ať se příští rok dočkám... Vídám je teď čím dál víc i v českých časopisech, zdá se, že se sporýše argentinské dostávají celkem do módy.

    OdpovědětVymazat