Stránky

30. srpna 2014

Morušovník

Tak už dorazily jako balík poštou - moje dva první morušovníky (Morus alba). Jeden černý a jeden bílý, podle nejrůznějších článků chutné, i když v poslední době pozapomenuté ovoce, připomínající vzhledem ostružinu nebo malinu.

Už jsem si hezky plánovala, jak si je vysadím na zahradu, která zatím připomíná něco mezi loukou a zarostlým svahem, pěkně u plotu vedle rybízu, když jsem při studování internetu s překvapením zjistila, že nejde o keře, jak jsem se celou dobu mylně domnívala. Jde totiž o dlouhověké obry:-) Doporučuje se je vysazovat nejlíp někde osamoceně, dál od ostatních dřevin, vadí jim v růstu cizí kořeny. Navíc to vypadá, že vyrostou do výšky 15 až 18 metrů.

Pozitivní naopak je, že mají výborné regenerační schopnosti a vydrží téměř všechno. Tak to by měly bez problémů zvládnou i nějakou dobu v květináči - musím totiž vymyslet, kam je vlastně ty budoucí giganty zasadit...

4 komentáře:

  1. Naši předci si s tím nedělali tolik hlavu a klidně pěstovali moruše do zaplétaných živých plotů: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=2647053&mcp=&author=&s=djvu&p_ind=1&x=0&y=0 (strana 13, je na to potřeba naistalovat plugin)
    Jim šlo především o listy, já doufám, že to i dobře plodilo. Chci takhle podobně keřovitě moruše zkusit pěstovat, ale stále se mi nedaří sehnat Trnavskou moruši, která roste zakrsle a chci ji na to použít. Zatím mám jen tu jednu převislou. Když bude nejhůř, tak vedle sebe vysadím tři převislé, předpokládám totiž, že kořeny svého druhu vedle sebe snesou.
    Dokonce se prý v Itálii pěstují moruše jako hlavaté vrby – tedy seřezávané.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je vážně zajímavé, tohle jsem ještě nikdy neslyšela... Musím opravdu víc nastudovat, jakým způsobem se dají moruše pěstovat. Malinko jsem se vyděsila, když jsem četla, jak obrovský strom z morušovníku vlastně vyroste:-) Moc díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Z dětství si pamatuji na opravdu obrovský strom sousedů, který pak jednou za bouřky spadl. Na zahradě jsme taky moruši začali pěstovat a když jsem se konečně dočkala plodů, přišla bouřka a strom taky spadl. Bylo to divné a bylo mi to líto. Tak bych asi taky zkusila raději ty keře.

    OdpovědětVymazat
  4. Musím to nějak vymyslet, na velký strom ani nemám místo. To je zvláštní, že to morušovník dvakrát odnesl při bouřce...

    OdpovědětVymazat