Stránky

3. července 2014

Pusa od malin


Čerstvě utržené maliny jsou tak úžasně dobré, že by se měly povinně pěstovat v každé zahrádce:-)

Pěstování maliníku je totiž naprosto jednoduchá věc, kterou zvládne každý začátečník: ostružiník maliník neboli maliník obecný (Rubus idaeus) má raději slunečné polohy, ve stínu se může stát, že bude příliš bujet na úkor vytváření plodů. Bývá sice samosprašný, ale vysazení více odrůd může znatelně zvýšit výnos.

Proutky (ze kterých vyrostou keříky) se sází ve vzdálenosti asi 80 cm až metr od sebe (kontejnerované sazenice se sází celý rok, prostokořenné na jaře nebo na podzim).
 
Řez se provádí po sklizni, tedy zhruba v červenci, remontující odrůdy (ty, které plodí dvakrát do roka) až v říjnu. Větve se nebojte uříznout až úplně u země, i tak by uschly, keř bude příští rok plodit na nově vyrašených výhoncích.

Maliník se hrozně rychle rozrůstá, takže ho nesázejte třeba u plotu se sousedem, který si piplá trávník a záhonky, brzo by totiž mohl prorůst až k němu. Vzhledem k mělčí kořenové soustavě má maliník vyšší požadavky na vláhu, ale tím pádem by se mu mělo dařit také v nádobách. Já osobně jsem to tedy na balkoně ještě nikdy nezkoušela...

2 komentáře:

  1. Moje máma jej pěstuje na terase. První rok po zasazení sazenice je úroda vždycky úžasná, pak jej dá na zimu do sklepa a opět na jaře vytáhne na terasu. Druhým rokem už je potřeba přidat nějaké živiny pro lepší úrodu, protože žloutnou listy. Jinak celý květináč má zamulčovaný kamínky. Rozhodně jej lze ale pěstovat i tak, že si člověk každý rok v zahradnictví koupí sazenici znovu, když nemá sklep, plody z toho vždycky nějaké na chuť jsou. Možná by malina v květináči přežila zimu i jen nějak dobře zabalená.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář, to je fajn vědět, že v nádobách na terase má pěstování maliníku někdo vyzkoušené a že to opravdu funguje. Já jsem si letos zasadila do nádoby stromek červeného rybízu, tak jsem zvědavá, jak přezimuje a jak se mu bude dařit příští rok.V zahradnictví mě samozřejmě přesvědčovali, že i v nádobě poroste a bude plodit jako divý, je mi ale jasné, že bude potřebovat speciální péči:-)

    OdpovědětVymazat