Stránky

4. června 2014

Přehlížený afrikán

 Aksamitník (Tagetes) neboli afrikán. Proč mu říkáme afrikán, když všechny u nás pěstované druhy pocházejí z Ameriky, to je záhada:-)

Velmi jednoduše se pěstují a jeden čas jich bylo všude plno v trochu kýčovitých hnědo-oranžových kombinacích, proto možná nemají afrikány tak úplně pověst romantické nebo sofistikované rostliny... Navíc velmi intenzivně voní, což nemusí být pro každého příjemné.

Byla by ale škoda afrikány přehlížet. Pěstujeme je ve třech základních skupinách: nízký aksamitník rozkladitý (Tagetes patula), jemnolistý (Tagetes tenuifolia) nebo vysoký (Tagetes erecta). Mezi plnokvětými a jednoduchými květy v mnoha odstínech oranžové, žluté a bílé si vybere každý.

A teď ten bonus nakonec:  kořeny afrikánů vylučují látky, které pomáhají proti škůdců, zejména hubí háďátka (nematody). V některých zemích proto využívají porosty aksamitníků k ozdravení půdy třeba před založením školek ovocných stromů. Chutnají navíc slimákům: jejich pěstováním tedy zvyšujete šanci, že nechají na pokoji ostatní rostliny. Afrikán z Ameriky prostě nemá slabé stránky. Sem tam si ho vysaďte do záhonů nebo nádob, nebudete litovat.

7 komentářů:

  1. Taky nevím, proč se jim tak říká. Musím se přiznat, že jsem název neznala a v zimě při plánování nákupu semínek jsem si asi z roztržitosti poznamenala afgány místo afrikány. O měsíc později jsem nechápala, co to mám za květiny na seznamu, tak jsem si milé afgány vyhledala pomocí google images a byla jsem docela překvapená.:-) A než mi došla moje chyba... No, dlouhé vedení.:))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jste mě rozesmála:-) Na heslo afgány Vám musely vyskakovat z googlu neuvěřitelné obrázky:-)

    OdpovědětVymazat
  3. A za použití měřidel se s nimi dá barvit vlna, viděla jsem nádherné odstíny žluté.

    OdpovědětVymazat
  4. A za použití měřidel se s nimi dá barvit vlna, viděla jsem nádherné odstíny žluté.

    OdpovědětVymazat
  5. To je zajímavá informace, vůbec jsem netušila, že se pomocí afrikánů dá barvit... Vida, co takový afrikán všechno nedovede... děkuji za zmínku! Anita

    OdpovědětVymazat