Stránky

20. března 2014

Předpěstovávání a recyklace


Předpěstovávání rostlin ze semínek je radost a ať už to dopadne jakkoliv, během jarní zahradní horečky se mu vyhne málokdo:-)

Já osobně mám na parapetu zatím měsíční jahůdky a hrachory a příští týden přibudou rajčata a několik druhů bazalky.
Výhody jsou zřejmé: vypěstujete si i méně obvyklé odrůdy, můžete ušetřit na koupi vzrostlých rostlin (pokud jich budete potřebovat víc) a také je zábava pozorovat, jak rostlinky klíčí a rostou.

V běžné domácnosti najdete mnoho použitých nádob a obalů, které se dají využít pro předpěstování. Ať už jsou to zbylé ruličky od kuchyňského nebo toaletního papíru, kam stačí dolů nacpat trochu papíru a vytvořit tak improvizované dno, kartonové obaly od vajíček, kelímky od jogurtů, obaly od džusů. Já jsem loni použila i krabici od barvy na vlasy.
 Pokud máte dostatek novin nebo reklamních letáků, lehce si z nich květináčky složíte, návodů je na internetu nepřeberné množství - fotografický postup krok za krokem najdete třeba TADY.
Nádoby máme - a dokonce zadarmo - teď už stačí je naplnit zeminou určenou pro výsevy a můžeme sít:
  • semínka se sejí do hloubky 2x až 3x větší, než je jejich velikost, ty nejdrobnější se jen posypou po povrchu.
  • nádobku můžete přikrýt dírkovaným plastovým sáčkem, zlepšíte tak mikroklima
  • výsevní misky si dobře označte, ať později víte, co vám to vlastně vyklíčilo.
Jen nesmíte zapomenout na to, že papírové a kartonové květináčky se během několika týdnů rozpadnou a také, že propouštějí vodu - musí tedy stát na nějaké misce, abyste si nezničili okenní parapet.
Nádobky vydrží tak akorát, než je třeba rostlinky přepichovat do většího prostoru: to je ve chvíli, kdy se vyvinou první 2 -3 pravé lístky.

 A pokud se podaří vypěstovat rostlin víc, než je potřeba, není problém je třeba vyměnit se sousedem nebo s kolegyní v práci.

Žádné komentáře:

Okomentovat