Stránky

23. března 2014

Brutnák

Brutnák lékařský (Borago officinalis) je jedna z mých oblíbených rostlin. Tahle letnička s blankytně modrými kvítky nevyžaduje praktický žádnou péči.

Pěstuje se velmi snadno ze semínek a podle mojí zkušenosti ji stačí vysít jen jednou a nadále se množí samovýsevem.  Může tudíž být poněkud složité se jí zbavit, když už se vám na zahradu nehodí. Poroste také v dostatečně hluboké nádobě na balkoně, špatně se ale přesazuje, protože má dlouhý, kůlovitý kořen.
Rostlina jako taková je v kontrastu ke kvítkům dost robustní, a když má dost výživy a dobré podmínky, může dorůst až do jednoho metru. Zároveň je na celém povrchu drsná a chlupatá.


Často se píše, že listy brutnáku se dají využít do salátů. Dají, a dokonce překvapí lehce okurkovou chutí, musí se ale konzumovat jen ty úplně nejmladší lístky (a navíc je nezapomeňte nasekat), které ještě nemají drsné chloupky, jinak riskujete, že vám budou dost drhnout v krku.

Zato jemné modré kvítky brutnáku se hodí jako jedlá ozdoba sladkých i slaných jídel a dezertů a zamražené do kostek ledu vypadají skvěle v koktejlech.
Tak už jen proto doufám, že ten nezmar brutnák letos zase vyroste:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat