Stránky

13. ledna 2016

Vlastní ovoce a zelenina z nádob na balkoně


Zdroj snímku: http://www.5adaygarden.com/

Minulý týden jsem měla v pravidelné rubrice v Lidovkách článek, který byl o zakládání užitkových zahrad (pdf s článkem je zde). V tomto příspěvku bych z článku ráda vybrala část věnovanou pěstování ovoce a zeleniny v nádobách na terasách a balkonech. 

Na městské zahradníky, kteří nedisponují trávníky a záhony, se před několika lety zaměřila britská společnost Burgon and Ball společně s neziskovou organizací RHS Wisley Plant Centre. Výchozím bodem se jim stalo tvrzení odborníků, podle něhož by každý z nás měl zkonzumovat denně pět kousků čerstvé zeleniny nebo ovoce. Na tomto základě vytvořili koncept pěstební plochy na pouhých deseti metrech čtverečních v podobě několika malých vyvýšených záhonů, které při správné péči zásobují zahradníka právě zmíněný množstvím plodin. V sortimentu této „5 a day garden“ se objevují různé druhy salátů, fazole, rajčata i bylinky, ovoce zastupují kromě jahod také třeba zákrsky jabloně, broskve či hrušně. V osazovacím plánu použili taky třeba lichořeřišnici nebo drobné macešky, které jsou taky jedlé.

Osobně se mi nejvíc líbí dřevěný stůl s truhlíkem uprostřed, který je také využitý k pěstování.

Rozpis s detailními informacemi kdy a jak sít, sázet a sklízet je k dispozici na stránkách společnosti ke stažení zdarma a ačkoliv je tuzemské klima od britského poněkud odlišné, myslím, že i my se můžeme inspirovat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat