Stránky

17. července 2015

Jitrocelový sirup


Zkusila jsem si letos vyrobit jitrocelový sirup. Normálně si ho kupuju v lékárně, ale přečetla jsem si návod na jeho přípravu a bylo to tak jednoduché, že jsem to riskla:-)


Překvapilo mě hlavně to, kolik lístků je potřeba na malé množství sirupu. Já měla jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata) menší košík a stačilo mi to na čtvrt skleničky. Výroba je naprosto triviální: stačí listy trochu natrhat, napěchovat do sklenice po zhruba centimetrových vrstvách, které se zasypou cukrem nebo zalijí medem (já nakombinovala obojí), neprodyšně uzavřou a pak se na dva týdny postaví na okno.

Listy postupně sesedají a obsah sklenice hnědne, jak jitrocel pouští do cukru šťávu. Nakonec stačí listy vyndat, sirup přelít do uzavíratelné nádoby a uložit raději do lednice. Používá se proti kašli a nádherně voní...

2 komentáře:

  1. Jé, paráda. Už vím, co jitrocelem, který porostl hromady hlíny na naší zahradě...

    OdpovědětVymazat
  2. Doporučuji ten sirup fakt zkusit. I jen pro tu vůni - nedokážu odhadnout, jak moc je účinný, kolik látek se do cukru bebo medu opravdu uvolní. Ale i kdyby to byl jen samotný voňavý med, tak to stojí za to:-)

    OdpovědětVymazat