Stránky

16. října 2014

Jedlé květy na podzim


Tak tohle je moje letošní podzimní úroda jedlých květů. Ještě v tuhle roční dobu je možné je sklízet a případně konzumovat. Bohužel se mi až doteď nepodařilo přesvědčit rodinu ani přátele o tom, že jíst květiny je vlastně zábava a že jsou navíc i chutné. Zvlášť silný odpor vzbuzuje brutnák, jehož chlupaté lístky prý drápou v krku:-)
A tak místo na talíř putují moje jedlé květy zase do vázy...

4 komentáře:

  1. Četla jsem kdesi, že květ brutnáku by měl chutnat sladce jako med. Tedy jsem v létě pár natrhala, ale chutnal nijak. Možná to bylo tím dlouhým deštivým obdobím v létě, které i některým zeleninám pokazilo chuť.

    OdpovědětVymazat
  2. Květ brutnáku jsem zkoušela jíst několikrát - ten můj měl chuť trochu po okurkách. Krásná je na něm především ta blankytně modrá barva, když se přidá do salátu nebo hodí do koktejllu. Ale je to včelami opravdu oblíbená rostlina, pořád to na něm bzučí, tak je možné, že je i sladký, když je v květu zrovna hodně nektaru...

    OdpovědětVymazat
  3. ....sbírám děložní lístky vysemeněných rostlinek brutnáku, kde nejsou žádoucí ...a jsou čerstvé,křehké,nechlupaté se silnou chutí salátové okurky...jinak jsem pozvolna naučila rodinu pojídat merlík, kopřivy,řebříček,poupata pampelišek,jitrocel, kostival a mnoho dalších ...zhruba tak před sedmi lety...Mokopa

    OdpovědětVymazat
  4. To je nápad - konzumovat u brutnáku děložní lístky vysemeněných rostlinek! Ty možná do salátu propašuju. Jinak je u nás vrcholem extravagance na talíři občas nějaká míň známá bylinka. Ale nevzdávám to:-)
    Anita

    OdpovědětVymazat