Stránky

6. května 2014

Zahradníci v Himálájích


Během víkendu jsem se dívala na film Sedm let v Tibetu. Dávali ho v televizi a tak jsem ve skrytu duše doufala, že se na něj možná dívá i náš ministr zahraničí, Lubomír Zaorálek.

Před několika lety jsme podnikli pár cest do zemí, které leží více či méně na území Himálájí. Díky této zkušenosti věřím, že i když se Česká republika zrovna rozhodla samostatnost Tibetu nepodpořit, jeho obyčejní obyvatelé, roztroušení po Číně, Indii a okolí, veškeré útrapy překonají a uchovají si svůj životní styl Východu i Západu navzdory.

Tahle stránka je ale věnovaná zahradničení a radosti z něj - a tu obyvatelé nejvyššího pohoří světa rozhodně mají. Jako kontrast k temným štítům bez vegetace si u svých hliněných domků a za zdmi kláštěrů vysazují ty nejpestrobarevnější květiny, které najdou.

Jsem si jistá, že zahradník nahoře vyobrazeného domku, postaveného v téměř naprosté izolaci údolí Nubra Valley v provincii Ladakh v severní Indii si to pěstování náramně užíval. Vlastně ani nevím, proč jsem si dům tehdy v roce 2008 vyfotila, ale myslím, že mi ta zahrada prostě a jednoduše udělala radost...

Žádné komentáře:

Okomentovat